Bilden är en genrebild, lejonungarna på bilden har inte med händelserna i artikeln att göra.
Bilden är en genrebild, lejonungarna på bilden har inte med händelserna i artikeln att göra.

Borås djurpark har polisanmält cirka 15 hot som kommit in efter avslöjandet om att djurparken avlivar friska djur.

Det var i januari som SVT Nyheter Väst avslöjade att Borås djurpark avlivar lejon trots att de är fullt friska. Många nyhetsmedier hakade på rapporteringen och nyheten fick stor spridning.

Men till följd av detta har djurparken fått ta emot flera hot via mejl och på sociala medier, varav omkring 15 anmälts till polis, uppger SVT Nyheter Sjuhärad.

LÄS MER: Borås djurpark avlivar friska lejon

Radion har talat med Bo Kjellson, Borås djurparks vd, som visar upp ett montage där hans huvud placerats i mitten av ett kikarsikte.

– Det står att vi är fega mördare som borde få våra huvuden avhuggna och så vidare, säger han till SVT Nyheter Sjuhärad.

Förutom dödshoten har rapporteringen även lett till en stor mängd kommentarer och kritik som inte kan räknas som hot.

LÄS MER: Djurparkerna: Därför avlivar vi friska djurungar

Bo Kjellson tycker att granskningen av djurparkens verksamhet varit ensidig. De lejonungar som allt handlat om avlivades på grund av att de varit så kallade överskottsdjur.

Benämningen överskottsdjur är en vanlig term på djurparker för att beskriva djur som av olika orsaker inte kan vara kvar. Enligt Svenska Djurparksföreningen är avlivningar av överskottsdjur ingenting unikt för Borås djurpark.

– Det faktum att vår granskning fick så stort genomslag tror jag beror på att det varit relativt okänt hos den stora allmänheten vad som händer med djur på djurparker när de exempelvis blir för många eller inte får plats, säger SVT Nyheter Västs ansvariga utgivare Josefin Ziegler, till SVT Nyheter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om zoo djur