St Sebastians kyrka i Negombo var en av kyrkorna som utsattes för bombdåd.
St Sebastians kyrka i Negombo var en av kyrkorna som utsattes för bombdåd.

Sri Lankas regering pekar ut en lokal islamistisk grupp som ansvariga för gårdagens terrordåd. Men de utesluter inte att gruppen har internationella kopplingar.

Polisen i Sri Lanka har gripit 24 personer som är misstänkta för inblandning i gårdagens terrorattacker. Minst 290 personer dog och 500 skadades i de attacker som riktades mot hotell och kyrkor.

Lokal islamistisk pekas ut

De gripna männen uppges tillhöra samma radikala grupp men hittills har ingen organisation tagit på sig dådet. På måndagsförmiddagen pekade regeringen i Sri Lanka ut den islamistiska gruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ) som ansvarig för söndagens terrorattack.

Men regeringen uppgav också att de tror att det kan finnas internationella kopplingar.

Enligt nyhetsbyrån AP utfördes sex av sprängningarna av sju självmordsbombare. De explosioner inträffade nästan samtidigt på söndagen.

LÄS MER: Världsledare fördömer bombdåden i Sri Lanka

Fick varning

Information om att Sri Lankas polischef varnat om att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet har också bekräftats. Den informationen ska ha kommit från utländsk underrättelsetjänst och handlade om att NTJ.

– Vi måste undersöka varför adekvata åtgärder inte vidtogs, säger landets premiärministern Ranil Wickremesinghe enligt The Guardian.

Bomb på flygplats

Ytterligare en bomb hittades på flygplatsen i Sri Lankas huvudstad Colombo i går kväll. Rörbomben hittades i ett dike och desarmerades av polis. Även på måndagen hittades fler detonatorer och bomber.

En av bomberna exploderade på måndagen i en av kyrkorna som utsattes på söndagen. Den nya explosionen ska ha inträffat när polisens bombgrupp höll på att desarmera bomben.

Med anledning av dåden i Sri Lanka avråder Utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till landet. Det finns inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar.

LÄS MER: Därför ska du inte sprida rykten om allvarliga nyhetshändelser

Fakta: Sri Lanka

Sri Lanka består av flera öar varav ön Ceylon är den absolut största.

Det bor omkring 21,7 miljoner människor i landet varav en majoritet, 60 procent, är buddhister.

Landet styrs av en president som väljs i allmänna val. Den nuvarande presidenten Maithripala Sirisena valdes 2015 och tillhör det Förenade nationella partiet (UNP).

Sri Lanka har två officiella språk singalesiska och tamil.

Sedan lång tid tillbaka har det funnits en konflikt mellan singaleser och tamiler, som bland annat krävt självstyre i landets östra och norra delar.

Källa: Utrikespolitiska institutet/Landguiden

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om terrordåd