Mukesh Singh är en av männen som dömts till döden för gruppvåldtäkten och mordet ombord på en buss i Indien för drygt två år sedan. Nu har BBC intervjuat honom i fängelset.

TT/AP

På den här platsen ska Mukesh Singh ha kört bussen som Jyoti Singh, 23, klev på innan hon våldtogs.

Det var den 16 december år 2012 som Jyoti Singh, 23, utsattes för en gruppvåldtäkt ombord på en buss i New Delhi i Indien. Männen slog henne även med järnrör innan de kastade henne av bussen i farten. Busschauffören försökte då köra över henne och hon skadade svårt.

Sex män misstänks för mord efter gruppvåldtäkten i Indien

Jyoti Singh vårdades på sjukhus i två veckor innan hon dog av sina skador. Fem män och en 17-årig pojke greps efter händelsen, misstänkta för våldtäkt och mord, och senare dömdes fyra av dem till döden genom hängning. Händelsen i New Delhi ledde till stora protester mot våldtäkter och sexuella övergrepp i Indien.

En av de dödsdömda männen, Mukesh Singh, har erkänt att det var han som körde bussen men nekat till att han ska ha deltagit i våldtäkten. Och nu har Mukesh Singh intervjuats i fängelset till en dokumentär i brittiska BBC. Till BBC säger han att kvinnor som ger sig ut om nätterna bara har sig själva att skylla om de drar till sig uppmärksamhet från manliga angripare.

”En tjej är mycket mer ansvarig för våldtäkten än en kille”, säger han till BBC.

I intervjun säger han också att om inte Jyoti och hennes manlige vän som var med henne på bussen hade försökt slå tillbaka så hade de aldrig misshandlat henne så illa att hon skulle dö av sina skador. Han säger att hon dog ”av misstag”.

”När hon blev våldtagen skulle hon inte ha slagit tillbaka. Hon skulle bara ha varit tyst och tillåtit våldtäkten. Då hade de bara släppt av henne när de var klara och endast slagit pojken”, säger Mukesh Singh till BBC.

Sten Widmalm är indienkännare och forskare i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

– Tyvärr så är det ju så att det förekommer fruktansvärda sexuella övergrepp i ett land som Indien. Man får komma ihåg att det är ett land med över en miljard invånare och hur det jämförs med andra länder kan jag inte yttra mig om, det tror jag det finns för lite statistik om. När folk säger sådana här saker så tror jag att det är mer representativt för folk som begår våldtäkter snarare än den indiska befolkningens attityd, säger han till Metro.

Däremot menar han att man i Indien inte har kommit lika långt med jämställdhetsfrågor som man har gjort i till exempel Sverige.

– Därför släpar lagen efter. Generellt sett ligger bevisbördan mer på kvinnan än på männen i sådana här situationer, det är svårare för en kvinna att få en man dömd där än här, säger Sten Widmalm.

Han berättar att kvinnor i Indien i dag varnas för att gå ensamma utomhus efter mörkrets inbrott.

– För att skydda sig mot män som inte respekterar de gränser kvinnorna sätter. Polisen är tyvärr väldigt korrupt i Indien och ineffektiva när det gäller den här typen av fall. Och därför känner man att man inte har uppbackning, och varnar kvinnor från att gå ut. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset