Therese Johaug fortsätter att hävda sin oskuld i dopningsfrågan. Arkivbild.
Therese Johaug fortsätter att hävda sin oskuld i dopningsfrågan. Arkivbild.

Cyklisten Stefano Agostini stängdes av i 15 månader för clostebol, substansen Therese Johaug åkt dit för.Han tror inte att norskan kommer att komma lindrigare undan.– Det är en ond salva, säger han.

Italienaren Agostini testades positivt för den anabola steroiden hösten 2013, och valde att avsluta sin professionella karriär i samband med avstängningen trots att han bara var 25 år gammal när den löpte ut.

Precis som Johaug hävdar han att han fick i sig substansen via den läkande salvan Trofodermin, som han använt för att behandla sår.

– Jag såg aldrig förpackningen med "doping"-varningsmeddelandet. Men oavsett så tycker jag att det är helt hopplöst att man kan köpa den receptfritt, säger Agostini till Verdens Gang, skriver bland annat Aftonbladet och Expressen.

Hoppas på Johaug

Agostini vill att antidopningsvärlden ska lyssna och tro på Johaugs förklaring, men tvivlar på att det kommer att ske.

– Det är ett ont system. Jag hoppas att den norska skidåkaren blir den första som vinner över det, men jag tvivlar dessvärre på att hon kommer att klara det.

Johaug har stängts av i två månader av Antidoping Norge i väntan på den slutgiltiga domen. Den norska skiddrottningen riskerar avstängning i fyra år även om det vanligaste straffet för clostebol är två år.

Höjdare tvivlar

Internationella skidförbundets, Fis, ordförande Gian Franco Kasper säger till norska Dagbladet att han vill se ett hårt straff för Therese Johaug – om det visar sig att hon är skyldig.

– Jag har inte bevisen framför mig, de måste norrmännen visa. Men i normala fall om hon är skyldig, är det klart hon ska få fyra år. Det är det ingen tvekan om, säger han.

Den 72-årige Kasper, som varit Fis ordförande i 18 år, tvivlar på Johaugs version av vad som hänt.

– Jag har inte sett bevisen. Det får bli upp till de medicinska experterna att avgöra det här, men jag har mina tvivel. Men tvivel betyder ingenting, så vi måste få fakta på bordet, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset