Mitt på Stureplan försökte en 30-årig man ta tjänstevapnet från en gravid polis. Polisen sa senare att hon tänkte att "han får inte döda mitt barn jag har i magen". Dramat fångades av en övervakningskamera, och nu har mannen dömts.

Händelsen utspelade sig på Stureplan i Stockholm i början av januari. En man vägrade betala för en taxiresa och två kvinnliga poliser ingrep. Mannen gjorde motstånd och alla tre hamnade på marken.

LÄS MER: Ordningsvakten Nina blev nästan mördad på jobbet: ”Får vara beredd på allt”

En av poliserna, som vid tillfället var gravid, har berättat:

– Jag tänker att nej, nej, nej, det här får inte hända. Han får inte skjuta NN (poliskollegan, reds. anm.) och han får inte döda mitt barn som jag har i magen, vilket Metro har rapporterat tidigare.

Polisen: Han kommer skjuta mig

Dramat fångades av en övervakningskamera, och på bilderna syns hur mannen sträcker sig efter polisens tjänstevapen. Han ska även ha skrikit att han skulle döda poliserna, enligt åtalet.

– Jag ser hur han har handen runt kolven och känner hur han börjar rycka. Då blir det panik… jag ser ju hur han kommer få upp vapnet… så jag tänker att först kommer han skjuta henne… och sen kommer han vända sig om och skjuta mig, berättar poliskollegan i förhör.

LÄS MER: Polisen Jennies kritik efter domen: Ett stryptag på en polis är värt 5 000

Fler poliser kom till platsen och fick kontroll över situationen. Mannen åtalades för mordförsök alternativt grovt hot mot tjänsteman.

Domen: Han tog hela tiden nya grepp om pistolkolven

Nu har domen kommit. Mannen döms för grovt olaga hot angående händelsen på Stureplan. I domen går att läsa att det är bevisat att mannen ”hela tiden tog nya grepp runt pistolkolven och att han hade lossat bygeln som håller pistolen i hölstret, vilket innebar att det bara återstod en liten spärr innan pistolen var lös”.

Rätten skriver även att det är bevisat att han skrek till polisen att han skulle döda dem. ”Allt detta utgör sådana omständigheter som kan anses tala för att NN haft uppsåt att döda”, skriver rätten.

Ska betala skadestånd till poliserna

Då mannens dna och fingeravtryck körde i polisens register uppstod fler misstankar, och han åtalades även för fler brott.

Nu döms han även för bland annat rån, rånförsök, misshandel och bedrägeri. Det totala straffet blir fyra års fängelse.

Han ska även betala skadestånd till de båda poliserna om drygt 25 000 kronor vardera.

Mannens advokat har tidigare sagt att 30-åringen nekar till brott.

– Det finns inget som helst uppsåt till att döda i den situationen, har hans advokat Bo Thorén sagt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset