En 23-årig man döms för att ha sexofredat en polis i Fittja. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
En 23-årig man döms för att ha sexofredat en polis i Fittja. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

En 23-årig man döms för att ha sexofredad en kvinnlig polis i Fittja utanför Stockholm. Men han slipper betala skadestånd om 5000 kronor. Orsaken är att en polis måste ”ha en bättre mental beredskap” än andra, enligt tingsrätten.

Den nu 23-årige mannen åtalades för sexuellt ofredande mot en kvinnlig polis. Hon befann sig i Fittja centrum en kväll i april 2016. Eftersom det var stökigt på platsen filmade hon med en videokamera.

23-åringen gjorde då ”obscena rörelser med sin tunga” mot polisen, och filmade eller låtsades filma henne med sin mobiltelefon. Han sa även att ”han ska ha bilderna i häktet så han kan göra saker med sig själv”, enligt åtalet.

LÄS MER: Kvinna attackerades i tunnelbanan – poliser i annan vagn såg överfallet

Mannen själv nekade till brott och påstod att han ”blev provocerad av att polisen NN filmande”, och att han gjorde rörelser med tunga för att retas. Polisens filmmaterial från händelsen användes som bevisning i rätten, och han har nu dömts. ”Även om NN haft för avsikt att retas är det ställt utom rimligt tvivel att han insett att hans agerande även hade en sexuell innebörd på ett sätt som var ägnat ofreda NN”, skriver rätten i sin dom.

Kvinnan ville ha ett skadestånd om 5000 kronor, men det får hon inte. ”En polis måste vara beredd på att mötas av visst ofredande samt ha en bättre mental beredskap inför detta än andra. Det brott som NN riktat mot NN har enligt tingsrättens mening inte inneburit en sådan allvarlig kränkning att skadestånd kan beviljas”, står det i domen.

Mannen döms även, mot sitt nekande, för ett ringa dopningsbrott och för försök till främjande av flykt vid andra tillfällen.

Straffet blir dagsböter om totalt 4000 kronor.

LÄS MER: ”Övergrepp inom polisen extra allvarligt”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset