Många undrar om Blur ska spela in ny musik men Graham Coxon sa nyligen till NME att det inte finns några konkreta planer för det.   
Många undrar om Blur ska spela in ny musik men Graham Coxon sa nyligen till NME att det inte finns några konkreta planer för det.   

Metro har koll på vad du absolut inte får missa på Way Out West i dag.

Jesper Mortensen/AP PHOTO

First Aid Kit är en av många kvinnliga akter i Slottsskogen i kväll.

Lena Garnhold

Joel Kinnaman är tillbaka i rollen som ”JW”.

Bon Iver spelar på Azalea-scenen i kväll klockan 21.00.

Vid midnatt i kväll intar State of Drama Trädgår’ns lilla scen.

1. Blur knyter ihop säcken

Blur och svenska festivaler hör ihop sedan deras legendariska spelning på Hultsfredsfestivalen 1994. Nu knyter de ihop säcken genom att göra en exklusiv konsert på Way Out West. Metro går igenom bandets karriär och klargör varför du inte får missa deras spelning i kväll.

Deras storhetstid började i Hultsfred …
Blurs omtalade konsert på stora Hawaiiscenen på Hultsfredsfestivalen 1994 blev startskottet för bandets storhetstid. Blur-basisten Alex James skrev senare i sin självbiografi ”Inget annat sätt: Blur, britpop och jag” att: ”Svenskar var de första som förstod britpop. De fattade till och med före britterna.”
Samma år släppte Blur sin tredje skiva, succén ”Parklife” med låtar som ”Girls & boys”, ”End of a century”, ”To the end” och titelspåret ”Parklife”.

 … sedan bråkade de med Oasis…
Blur och Oasis var rivaler i kampen om britpoptronen. I det verbala kriget kläckte Noel Gallagher ur sig att han önskade att Damon Albarn och Alex James skulle ”få aids och dö”.
I augusti 1995 släppte Blur och Oasis singlar samma dag – en händelse som musikmagasinet NME kallade för ”The british heavywight championship”. Blur gick segrande ur ronden.  

… innan de satsade på sina sidoprojekt…
Blur har haft en lång paus men bandmedlemmarna har inte slutat vara aktuella. Damon Albarn och Graham Coxon har fortsatt göra musik medan Dave Rowntree gett sig in i Labours politik. Alex James däremot har flyttat ut på den engelska landsbygden för att ysta ost.
– Folk i min ålder, som köpte Blur-skivor förr, är inte intresserade av att köpa skivor längre. De vill köpa ost i stället, sa han i en intervju i Dagens Nyheter för fyra år sedan.

… och i år gör Blur några få, exklusiva spelningar.

På söndag sätter Blur punkt för sommar-OS med en konsert i Hyde Park. Men redan i kväll gör de en Sverigeexklusiv spelning på Way Out West. Den har potential att bli lika minnesvärd som Hultsfredskonserten 1994. Nu finns det dessutom en risk att bandet aldrig mer kommer att spela låtar från sina sju skivor eller få publiken att sjunga med till hits som ”Countryhouse”, ”Tender” och ”Song 2”.
Som Damon Albarn sa i ett Youtubeklipp tidigare i sommar: ”Vem vet (…) om det här är slutet eller början på ett nytt kapitel?”.

2. Girlpower i Slottsskogen

Anna von Hausswolff, St. Vincent, Ane Brun, First Aid Kit, Jean Grae och Feist – de kvinnliga artisterna dominerar i Slottsskogen i dag. Anna von Hausswolff och St. Vincent spelade senast på Way Out West för tre år sedan.

För en månad sedan kom Anna von Hausswolffs andra album ”Ceremony” och hennes säregna musik fick recensenterna att brista ut i en unison hyllningskör.

Amerikanska St. Vincent stod solo på scenen förra gången men nu har hon med sig ett band.
Efter St. Vincent tar Ane Brun ton innan First Aid Kit låter sin kritikerrosade folkpop ljuda från Flamingo-scenen. Duon har precis återvänt från USA och gör sin enda Sverigespelning den här sommaren på Way Out West.

Deras konsert överlappas av den amerikanska hiphopartisten Jean Grae och följs av kanadensiska Feist på Flamingoscenen.

På Stay Out West dominerar snubbarna men spana bland annat in Anna Ihlis på Trädgår’n, njut av Malin Dahlström i Niki and the Doves röst och dansa till Linnéa Martinssons house som hon skapar under namnet Lune.

3. Exklusiv visning av Snabba Cash 2

JW (Joel Kinnaman) sonar sitt brott på Norr-täljeanstalten. En dag kommer en man från hans förflutna till fängelset  –  Mrado Slovovic (Dragomir Mrsic). Utanför murarna återvänder Jorge Salinas (Matias Varela) till Stockholm efter tre års landsflykt.

I dag hålls en exklusiv förhandsvisning av Babak Najafis uppföljare till succéfilmen ”Snabba cash” på biograf Draken klockan 13.00. Filmen ingår i Way Out West filmprogram och är öppen för alla med festivalpass i mån av plats.

”Snabba cash II” har Sverigepremiär den 17 augusti.

4. Bon Iver lockar folk

På bara två skivor – ”For Emma, forever ago” (2008) och ”Bon Iver, Bon Iver” (2011) – har Bon Iver byggt upp en stor och hängiven fanskara. Det är inte bara lyssnarna som uppskattar Justin Vernons ballader – på den amerikanska musikgalan Grammy awards i år vann de kategorin Bästa nya
artist och Bästa alternativa musikalbum.

Trycket på biljetterna till Bon Ivers spelning i Stockholm i november förra året var så stort att arrangörerna flyttade konserten från Münchenbryggeriet till det större Annexet. Gissningsvis kommer det inte direkt vara folktomt framför Azalea-scenen i kväll klockan 21.00.


5. State of Drama bekänner färg

Den 14 juni vann bandet State of Drama årets upplaga av musiktävlingen Metro On Stage efter att både publiken och huvudjuryn fallit för deras låt ”Can’t find you anywhere”.

Huvudjuryns ordförande Anders Johansson motiverade segern med orden ”De hade en fantastisk publikkontakt, välsvarvade låtar, ett bra banddriv”.I priset ingick en spelning på Stay Out West.

Vid midnatt i kväll intar de Trädgår’ns lilla scen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset