Den 15 april är sista dagen det är lagligt att köra med dubbdäck.
Den 15 april är sista dagen det är lagligt att köra med dubbdäck.

Om du inte hunnit byta till sommardäck än är det snart dags – den 15 april ska dubbdäcken vara avmonterade. Vi frågade Zandra Adolfsson på Däckia om några nybörjartips inför hjulbytet.

Det är bråda tider på landets däckverkstäder. Den 15 april är sista dagen det är lagligt att köra med dubbdäck – det vill säga såvida det inte är is eller snö ute på vägarna. Om det inte råder vinterväglag är det mellan 16 april och 30 september böter på 500 kronor som gäller. Många tycker att det är bekvämt att leja bort hjulbytet men en del vill fixa det själva och då finns det en del att tänka på. Först och främst måste du kontrollera att däcken faktiskt är kördugliga.

LÄS MER: Så tar du motorcykelkörkort 

– Enligt lag ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter. Man kan kontrollera det själv, exempelvis med hjälp av ett mynt, men om man är osäker kan man komma in till oss, säger Zandra Adolfsson som jobbar på Däckia i Växjö.

Om däcken har olika mönsterdjup ska de bästa däcken, det vill säga de med störst mönsterdjup, monteras på bakhjulen. Om du vill ta reda på hur gamla dina däck är så finns det en fyrsiffrig märkning på det som visar vilken vecka och vilket år som däcken är tillverkade. Det är dock själva användningen och inte tiden som sliter på dem. Gummit åldras bara marginellt om däcken förvaras på rätt sätt, det vill säga mörkt och svalt.

När det sedan är dags att byta däcken är det viktigt att bilen står på en plan yta och att man kommer ihåg att lägga i ettans växel och dra i handbromsen – annars kan bilen komma i rullning.

– Se till att du sätter domkraften på rätt ställe under bilen och lossa alla bultar lite lätt med ett fälgkors innan du hissar upp bilen. Kom ihåg att rengöra navet och när du sedan sätter på sommardäcken ska hjulbultarna skruvas åt korsvis och exakt vilket åtdragningsmoment det ska vara hittar du i instruktionsboken, säger Zandra Adolfsson.

Passa på och rengöra de avmonterade vinterdäcken och förvara dem mörkt och svalt själv eller lämna in dem på däckhotell vilket många verkstäder erbjuder. När sommardäcken väl är på plats ska bultarna efterdras efter cirka 10 mil. Du måste även kolla lufttrycken i däcken – med rätt lufttryck ökar du säkerheten, minskar bränsleförbrukningen och däcket slits mindre. Det rekommenderade lufttrycket hittar du oftast på insidan av förardörren och när du mäter trycket ska däcken vara kalla.

LÄS MER: Så gör du bilen vårfin

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset