Sport

Dags att kora vinnare och förlorare

Lyckas Henrik Larsson hålla kvar Helsingborg i allsvenskan? Arkivbild
Lyckas Henrik Larsson hålla kvar Helsingborg i allsvenskan? Arkivbild

Några har redan firat, skrattat och njutit, andra förbereder eller anar trevliga slut efter en lång säsong.Och så motsatsen:För några väntar de djupa suckarna, de tunga stegen in i höstmörkret.

De närmaste veckorna bjuder på fotbollens lycka och kval. Skratt och tårar, glädje och förtvivlan, klubbar på uppgång och klubbar på dekis, tidigare storspelare som lyckas eller misslyckas som tränare. Tar Olof Mellberg Brommapojkarna tillbaka till elitfotbollen? Blir Henrik Larsson syndabocken i Helsingborg, den stad som alltid visat honom stolthet?

Läget i fotbollens högsta serier med några omgångar kvar:

Malmö FF kan redan på lördag ta ett stort kliv mot tredje allsvenska guldet på fyra år och klubbens 19:e genom tiderna. Seger mot Östersund hemma och det lär bli guldfirande i Falkenberg redan på onsdag. Men trots sju poängs försprång med tolv kvar att spela om, nöjer sig danske tränaren Allan Kuhn med att konstatera:

– Det ser bra ut, men fotboll är fotboll.

Hård press på Larsson

"Ser bra ut" är ord Henrik Larsson sällan tagit i sin mun den här erbarmliga säsongen för Helsingborg. Larsson är under hård press. I sina på den tiden karakteristiska rastaflätor var han affischnamnet när HIF återvände till allsvenskan efter det lyckade kvalspelet 1992. I dag är han en gråstänkt manager som går mot ett nytt kval – den här gången för att rädda klubben kvar i högsta serien.

Det kan förstås sluta värre än så. Överlevnadsexperterna i Gefle har fortfarande chansen att sno kvalplatsen. Det är i den regionen vi anar att dramatiken finns in i de avslutande omgångarna. Larsson som redan står staty vid Pålsjöbaden får nu höra krav på sin avgång.

– Det är som det är, säger han.

Falkenberg är definitivt ur allsvenskan vid förlust mot IFK Norrköping på söndag. Dagen efter vet vi kanske om Sirius ersätter till våren. Seger mot Halmstad på Örjans vall och Uppsala har ett allsvenskt lag igen för första gången sedan 1974. Halmstad och AFC United går en hård fajt om den andra allsvenska platsen. Just nu är det fördel AFC, som är en poäng före Halmstad.

Tipset: Helsingborg kvalar mot Halmstad.

Superettans bottenstrid är ett drama för sig. Sju klubbar är i allra högsta grad inställda på att försöka undvika kval- eller nedflyttning.

Umeå nära rasa ur

I damallsvenskan har Linköpings FC redan firat klubbens andra SM-guld och Rosengård är klar tvåa. Umeå, den forna storklubben, riskerar att rasa ur. Klubben är två poäng efter Mallbacken och Kristianstad med två omgångar kvar. Ett av de tre lagen klarar sig kvar. Mallbacken har tuffast program – både Linköping och Rosengård. Och i sista omgången tar Kristianstad emot Umeå.

Limhamn Bunkeflo har vunnit elitettan. Hammarby (54 poäng) och Växjö (51) gör upp om den andra allsvenska platsen i de två slutomgångarna.

Tittar vi ännu längre ned i seriesystemet kan vi notera:

Brommapojkarna och Vasalund är överlägsna i norrettan och går en rasande kamp om seriesegern som garanterar uppflyttning till superettan. Båda har 54 poäng.

I den allra sista omgången, den 6 november, möts de på Grimsta IP.

Öster har god chans att återvända till elitfotbollen. Laget leder söderettan med två omgångar kvar, men utmanas av både Norrby och Landskrona.

Mjällbys fria fall. Ur allsvenskan 2014, ur superettan 2015 – och ur söderettan 2016? Det är tre poäng upp till räddningsplankorna Prespa Birlik, Trollhättan och Qviding.

Emil Langvad/TT
Selina Henriksson och Umeå IK på fall. Den tidigare så framgångsrika klubben får lämna damallsvenskan. Arkivbild
Jonas Ekströmer/TT
Olof Mellberg tog över Brommapojkarna i vintras. Nu är han nära att föra klubben till superettan. Arkivbild
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset