BJÖRN HEDENSJÖ: Det pågår som bekant en politisk debatt om hur långt ner i åldrarna det är rimligt med betygsättning. I väntan på att någon föreslår betyg från graviditetsvecka 23 kan vi ägna en stund åt att fundera på de betygssystem för vuxna som finns på svenska arbetsplatser.  

Kanske hade du hoppats på att slippa att få betyg – eller att dela ut dem om du är chef – när du kom ut i arbetslivet. Men formella graderingar av jobbprestationer dyker upp i många former. Och det finns en hel del problem med det.

Ta tävlingsvarianter av typen ”Månadens anställda” – det kan väl inte vara fel att belöna de som gör bra ifrån sig? Jo, om man gör det på fel sätt.

En amerikansk studie från 2010 visade att utmärkelser och bonusar visserligen kunde påverka anställdas inställning till sina arbetsuppgifter, men att effekten av en ”vinst” sällan håller i sig. Det gäller oavsett om belöningen är en påse skumbananer, en inglasad tavla i entrén eller ett lite tjockare lönekuvert.

Upplägget att vinnaren tar allt leder inte bara till förlorad motivation hos många medarbetare, utan i värsta fall till rent sabotage mot ”konkurrenter” på jobbet. 

►LÄS MER: Gör revolution mot värdelösa möten

Den årliga betygsättning av anställda som är vanlig hos internationella bolagsjättar, även i Sverige, kan visserligen ge personalavdelningen chansen att identifiera talang och vilka som klarar sig sämst. Men som verktyg för feedback är det i bästa fall onödigt, i värsta fall katastrofalt.

Betygssystemen tar sällan hänsyn till grundläggande motivationspsykologi – och dödar lusten till jobbet för många. För att förändra eller förstärka beteenden krävs att medarbetaren får tydlig feedback om vad som specifikt var bra eller inte, varför det var det, och så ofta som möjligt i nära anslutning till själva presta­tionen. Att stämplas på en femgradig skala för allt man gjort under året som gått uppfyller inga kriterier för en vettig feedbackkultur – eller gott ledarskap.

Microsoft hör till bolagen som nu dumpat ett otidsenligt betygssystem. Hoppas att fler är modiga nog att följa efter. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset