Nu är det dags att sluta vänta på det manliga p-pillret. Istället är Vasalgel det preventivmedel för män som utvecklas med framgång - och det är inte långt kvar nu.

Det är den icke vinstdrivande stiftelsen Parsemus foundation som leder utvecklingen av ett preventivmedel för män med en slags preventivgel – Vasalgelen.

Gelen, som injiceras mellan mannens pung och anus, är hormonfri och blockerar spermierna i sädesledaren. Spermierna absorberas istället upp av kroppen.

Hur säkert är det?

Preventivmedlet har nu genomgått flera teststudier på kaniner och rhesusapor med lyckat resultat. På 16 rheseshanar injicerade man Vasalgel och lät dem leva sida vid sida med honorna i ett till två år. Resultatet, som presenterades i februari i år, visade ett 100 procentigt skydd mot graviditet.

LÄS MER: Så många män skulle använda p-piller

I en annan studie som är senast i raden testade man att ta bort Vasalgelen på sju kaninhanar. Genom att spola med natriumbikarbonat upplöstes Vasalgelen och alla sju kaniner fick tillbaka sitt flöde av spermier.

När kan man skaffa p-gelen?

Nu pågår fortfarande djurförsök, säkerhetskontroll och kvalificering av produkten. De kliniska prövningarna, test på människor, planeras börja 2018, och går allt bra förväntar sig Parsemus foundation att de ska kunna få ut Vasalgel på marknaden så fort som möjligt. Först kommer p-medlet för män lanseras i USA, EU och Kanada.

Vad kommer det kosta?

De som utvecklat Vasalgel vill att p-medlet ska vara så prisvärt som möjligt och målet är att det ska kosta ungefär lika mycket som att sätta in en spiral.

Hittills har det alltså visats att p-gelen för män ger 100 procents skydd mot graviditet i minst två år. Enligt utvecklaren kommer man fortsätta testa hur länge p-gelen är effektiv, och lyckas de kliniska prövningarna kan vi vänta oss att p-gelen kommer redan 2018.

LÄS MER: Det ”manliga p-pillret” snart här – kan vara på marknaden inom två år

Fakta: p-gel

  • Hormonfritt preventivmedel för män
  • Injiceras i sädesledaren för att blockera spermier
  • Går att ta bort när man vill
  • Skyddar i minst två år
  • 100 procents skydd mot graviditet
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset