Perseiderna syns från jorden varje år i augusti.
Perseiderna syns från jorden varje år i augusti.

I kväll har du chans att uppleva en riktigt magisk himmel då vi passerar genom meteorregnet Perseiderna. Det här ska du tänka på om du vill se stjärnfall.

På lördagskvällen kulminerar årets största meteorregn – Perseiderna.

– Det är sommarens bästa natt för att se stjärnfall, säger Robert Cumming, astronom på Onsala rymdobservatorium.

Det vi egentligen ser är små rymdstenar som är kvar efter kometen Swift-Tuttle. Jorden passerar molnet av gruspartiklar varje år i augusti och när småstenarna når jordens atmosfär brinner de upp.

– Tittar man upp kan man se några snabba streck på himlen. I bland kan de vara riktigt ljusa, så har man tur ser man en riktigt ljusstark meteor, säger Robert Cumming.

Vad ska man tänka på om man vill se så bra som möjligt?

– Man ska gärna vara på en så mörk plats som möjligt. Sen bör man stanna i mer än 20 minuter för ögonen måste anpassa sig till mörkret. Man ser mer om man väntar, så tålamod är ett bra råd.

När är det läge att gå ut?

– Så sent på kvällen som möjligt. Efter elva, tolv är optimalt om man vill maximera antalet stjärnfall och önskningar.

LÄS MER: Quiz: Hur mycket kan du om rymden?

Finns chans även söndag kväll

Det som kan ställa till det är vädret. Moln väntas täcka stora delar av landet enligt Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen. Det kan göra det betydligt svårare att se meteorregnet.

– Det är ett rörligt väder. Det är mycket moln, men det rör på sig hela tiden så har man tur så passerar det en glugg någonstans, säger han.

Var är det bäst chans att se meteorregnet?

– Vill man ha lite större sannolikheter så skulle jag säga att man ska bege sig till västkusten, Gotland eller Tornedalen. Fast risken i Tornedalen är att det kommer att vara för ljust.

Om du inte skulle lyckas se Perseiderna i natt är det inte kört.  Himlafyrverkeriet att fortsätta några dagar till, även om det avtar.

– Natten mellan söndag och måndag blir vädret betydligt bättre med mindre moln, säger Martin Hedberg.

LÄS MER: 9 rymdfenomen för dig som vill ha koll

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset