Invigningsparaden förra året var en succé.
Invigningsparaden förra året var en succé.

Fyra dansgolv, 100 artister och 1 500 gäster. I mars är det återigen dags för Stockholm Carnival på Münchenbryggeriet – och i år firar Skandinaviens största inomhuskarneval 25-årsjubileum.

”Det räcker att titta ut så förstår man varför det behövs en karneval i Stockholm.” Det säger eldsjälen Johan von Friedrichs från Bar Brasil Estocolmo, en av arrangörerna som varit med från starten av Skandinaviens största inomhuskarneval på Münchenbryggeriet. Och det är bara att hålla med för när Stockholm känns som allra gråast och kallast låter en färgsprakande karneval som helt rätt medicin.

100 inbjudna artister

På dansgolven kommer det att bjudas på allt från brasiliansk samba, kubanska toner, socabeats och reggaeton och bland de totalt omkring 100 inbjudna artisterna finns bland annat karnevaldrottningen Deisiane de Jesus från Rio de Janeiro. Dessutom kommer musikerna Rodrigo da Mocidade och Digão do Cavaco också från Rio samt artisten TriniBoi Joocie från Trinidad Tobago.

– Nivån på evenemanget har höjts de senaste åren då vi har haft möjlighet att flyga över internationella artister – och i år blir det dessutom lite extra allt eftersom vi har 25-årsjubileum. Det känns fantastiskt kul och nästan lite overkligt att vi har hållit på så länge, säger Johan von Friedrichs.

Unik mix av människor

Han arrangerade karnevalen för första gången 1994 då han kände stor saknad av brasiliansk musik i Stockholms nattliv och menar att den fortfarande fyller ett tomrum. I början huserade karnevalen bland annat på Kulturhuset och Berns men de senaste tio åren är det Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand som gäller. Till Stockholm Carnival kommer både yngre och äldre och i år räknar de med drygt 1500 gäster.

– Det är otroligt många olika typer av människor som kommer vilket gör det till ett annorlunda och unikt Stockholmsevent. Den här gränsöverskridande mixen av personer bidrar verkligen till en bra energi.

Kan du berätta om ett roligt minne från åren som gått?

– I början av 2000-talet hade vi Håkan Hellström som hemlig gäst för att kröna karnevalens drottning vilket var riktigt roligt och uppskattat. Några år senare bjöd vi in den brasilianska fotbollsstjärnan Marta till invigningsceremonin av karnevalskvällen – det var stort och populärt bland gästerna! Vi får se om vi lyckas överraska i år igen, säger han.

Det här är Stockholm Carnival

Stockholm Carnival är Skandinaviens och förmodligen norra Europas största inomhuskarneval. Karnevalen har fyra olika dansgolv och under kvällen finns 100 artister på plats och sex olika dj:s är bokade. Knäpp upp en extra knapp i skjortan och kicka igång vårvintern med karnevalsyra!

Stockholm Carnival, Münchenbryggeriet, 3 mars, kl. 21-03.

Läs mer om vilka artister som kommer till karnivalen och köp dina biljetter här

Det går även att köpa biljetter direkt i kassan på Münchenbryggeriet.

Foto: Ztefan Bertha

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Karneval Samba