Polispatruller på plats vid station Hyllie utanför Malmö. Arkivbild.
Polispatruller på plats vid station Hyllie utanför Malmö. Arkivbild.

Regeringen ger på fredagen besked om en eventuell förlängning av de tillfälliga gränskontrollerna. Beskedet kommer i samband med att EU:s ministerråd väntas ge klartecken för en tre månaders förlängning.

De länder som berörs av EU:s klartecken är Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge. De svenska gränskontrollerna utförs vid Öresundsbron och i hamnarna i Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Göteborg. De infördes förra hösten i samband med flyktingkrisen och förlängdes i maj. Den förlängningen gäller till och med fredag.

Moderaterna har vid flera tillfällen kritiserat regeringen för att dröja med besked.

– Det är anmärkningsvärt, sade partiets migrationspolitiske talesperson Johan Forsell i riksdagen på torsdagen.

Omkring 400 000 personer i snitt i veckan bedöms passera de gränsövergångarna, varav 40–95 procent kontrolleras. Under augusti, september och oktober avvisades 425 personer. Under samma period ansökte 78 personer om asyl i samband med passkontrollen. Det kan jämföras med att 5 411 personer ansökte asyl i Sverige som helhet under samma månader.

Gränskontrollerna vid Öresundsbron har fått kritik för att de tillsammans med id-kontrollerna på den danska sidan skapar förseningar för pendlarna. I förra veckan beslutade regeringen att förlänga id-kontrollerna i tre månader till.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset