I nästa vecka möts världsledare i FN-skrapan i New York, bland annat för att diskutera flyktingkrisen och hålla tal under den allmänna debatten i generalförsamlingen.
I nästa vecka möts världsledare i FN-skrapan i New York, bland annat för att diskutera flyktingkrisen och hålla tal under den allmänna debatten i generalförsamlingen.

Flyktingkrisen och Europas osäkra framtid skuggar världens ledare när de möts för årets FN-vecka i New York.

Det har beskrivits som ett talmaraton och den internationella diplomatins främsta cocktailparty. På tisdag drar den allmänna debatten i FN:s generalförsamling i gång och som brukligt kommer högdjur som USA:s president Barack Obama och Kinas premiärminister Li Keqiang att ta plats i talarstolen. 

Två flyktingmöten

Men i år har FN:s avgående generalsekreterare Ban Ki-Moon valt att lägga ett toppmöte om migrations- och flyktingfrågan dagen innan debatten börjar.

– Vi står i en situation där vi har 60 miljoner flyktingar i världen. Flyktingkrisen är global och frågan om hur ett gemensamt ansvar ska tas för den är viktig, konstaterar Hans Dahlgren, statssekreterare med särskilt ansvar för EU- och utrikesfrågor, inför mötet.

Statsminister Stefan Löfven kommer att tala vid sammankomsten. 

Som för att understryka situationens allvar följs FN:s tillställning av ännu ett flyktingtoppmöte, dagen därpå. Initiativtagare är Barack Obama som bland annat bett Löfven att stå som medvärd. Förutom Sverige är Etiopien, Jordanien, Kanada, Tyskland och Mexiko med och håller i Obamas möte. 

Hans Dahlgren säger att den viktigaste slutsatsen som kan komma ur de båda mötena är en bekräftelse på att världens länder verkligen har ett gemensamt ansvar för flyktingfrågan.

– Och det är en möjlighet för oss att lyssna noga på andra aktörer inför de två år som Sverige ska sitta i FN:s säkerhetsråd… Flyktingfrågorna är ju en aspekt av många av de konflikter som finns runtom i världen, påpekar han.

Brandtal?

Samma dag, på tisdag, börjar också den flera dagar långa debatten i generalförsamlingen. Ban Ki-Moon och Barack Obama, som båda avgår från sina poster i januari, håller sina anföranden tidigt på morgonen. Sveriges tal hålls av utrikesminister Margot Wallström.

Vanligtvis är FN-talen mycket diplomatiska. Men genom historien har excentriska ledare som Kubas Fidel Castro, Venezuelas Hugo Chávez och Libyens Muammar Gaddafi utnyttjat sin plats i rampljuset och hållit politiska brandtal. Och i fjol fick kontrasterna mellan Rysslands president Vladimir Putins och Barack Obamas respektive tal rörande kriget i Syrien stor uppmärksamhet.

I år uppges dock Putin ha tackat nej till FN-veckan och i stället skickat sin utrikesminister Sergej Lavrov. Inte heller Kinas president Xi Jinping eller Tysklands förbundskansler Angela Merkel reser till New York. 

Det sistnämnda kan vara ett tecken på det allvarliga läge som EU befinner sig i, efter brexitomröstningen i Storbritannien och med tanke på migrationskrisen – ämnen som sannolikt kommer att diskuteras i FN-skrapans korridorer.

Arbetssatsning

Förutom Stefan Löfven och Margot Wallström reser biståndsminister Isabella Lövin, migrationsminister Morgan Johansson och folkhälsominister Gabriel Wikström till FN-veckan – och kronprinsessan Victoria deltar i vissa programpunkter.

På onsdag ska statsministern lansera sitt initiativ Global Deal, som beskrivs som en internationell satsning på bättre villkor på världens arbetsmarknader. Konceptet är en hjärtefråga för den tidigare fackföreningsledaren Löfven, som nu fått stöd av bland andra Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) samt den internationella arbetsorganisationen ILO.

Bebeto Matthews
FN:s avgående generalsekreterare Ban Ki-Moon inleder den allmänna debatten i FN-skrapan i New York på tisdag.
Pontus Lundahl/TT
Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog utanför FN:s högkvarter på Manhattan i New York.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset