Frivilliga valarbetare för Demokratiska partiet anmäler sig och hämtar material i Scranton.
Frivilliga valarbetare för Demokratiska partiet anmäler sig och hämtar material i Scranton.

Det har beskrivits som årets politiska envig, en historisk duell och presidentkandidaternas kanske största chans att påverka USA:s folk. Förväntningarna är enorma inför tv-drabbningen mellan Hillary Clinton och Donald Trump – den första debatten mellan de två.

– Många väljare har sett kandidaterna i korta nyhetsklipp, men inte hört dem svara ordentligt på frågor. Det här är folkets chans att få reda på mer om deras idéer för USA, säger Richard Himelfarb, professor i statsvetenskap vid Hofstra University i New York som står värd för debatten.

Förolämpningar?

Demokraternas Clinton och Republikanernas Trump kommer att få lägga ut texten och – förhoppningsvis – visa mer av sin sanna karaktär under den 90 minuter långa debatten, som hålls natten till tisdagen svensk tid. Ämnen som nationell säkerhet, hur man skapar välstånd och vilken riktning USA bör gå i ska avhandlas, allt under ledning av tv-kanalen NBC:s ankare Lester Holt. Himelfarb noterar att många tittare sannolikt är nyfikna på om Trump kan hålla sig ifrån förolämpningar och att tala om expresident Bill Clintons kvinnoaffärer. När det gäller Hillary Clinton är man nyfiken på hennes hälsa, efter att hon varit sjuk i lunginflammation.

– De kommer att bedöma hur energisk hon är, om hon verkar redo att ha det tuffa jobbet som president i fyra eller åtta år. Clinton har mer att vinna på debatten än Trump, säger han.

Fel riktning

Den stora frågan är vilka konkreta förändringar de båda kandidaterna vill göra, i en tid då 64 procent av amerikanerna anser att USA utvecklas i fel riktning. När Trump talar beskriver han ett USA i förfärligt skick – där folk förlorar sina jobb, hotet från terrorrörelsen IS är stort och migrationen är ohanterlig.

– Hans argument är att han är den enda som kan fixa det, säger Himelfarb.

Clinton har en ljusare syn på hemlandet och en mer delikat balansgång att gå. Hon måste medge att vissa saker behöver åtgärdas utan att stöta sig för mycket med partikamraten och presidenten Barack Obama, vars regering hon varit en del av som utrikesminister. Och hon måste framhålla de senaste åtta årens framsteg, samtidigt som hon marknadsför sin egen agenda.

Energijobb och frihandel

Kandidaternas vitt skilda verklighetsuppfattning går igen när man talar med deras anhängare. I vågmästarstaten Pennsylvania säger alla TT talar med att de ska bänka sig framför debatten – men av olika skäl.

– Jag stödjer Hillary Clinton, men jag vill höra mer om hur hon tänker skapa gröna jobb i energisektorn, säger Tom Calpin, fackligt aktiv stålarbetare som TT möter vid ett stort bygge vid Bloomsburg University.

– Med Donald Trump blir det intressant att höra hur han svarar på riktiga frågor. Jag tror inte att han har någon egentlig plan för landet.

Men Chris Stibitz, som äger ett byggföretag och arbetsleder bygget, gillar Trump.

– Jag ska se debatten, det är underhållande. Men Trump är den som kan skapa jobb. Och han har rätt åsikter om invandringen och den skadliga frihandeln. Han kommer att sätta Amerika först, säger han.

Illa omtyckta

I en galleria i industristaden Scranton, strax norr om Bloomsburg, pratas det också politik. Klädförsäljaren Cathy Manner är tydlig med sin åsikt.

– Jag hoppas Trump sätter dit henne. Hon borde sitta i fängelse för sitt sätt att hantera statshemligheter i den egna e-posten, slår hon fast.

Polariseringen är onekligen djup i USA, en bild som bekräftas av flera opinionsmätningar. Situationen kompliceras ytterligare av att Trump och Clinton är de minst populära presidentkandidaterna på mycket länge.

– I tv måste de kritisera varandra men ändå jobba på att framstå som sympatiska. Och Hillary Clinton bör vara personlig och cool också, då många upplever att de inte känner henne, säger Himelfarb.

Pontus Lundahl/TT
Chris Stibitz och Tom Calpin deltar vid ett bygge på Bloomsburg University, Pennsylvania.
Pontus Lundahl/TT
Republikanernas kontor i Scranton, Pennsylvania.
Pontus Lundahl/TT
USA flagga vajar i vinden i centrala Scranton, Pennsylvania.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset