Det har blivit tid att vaccinera sig mot årets influensa. Alla behöver inte vaccinera sig, men vissa grupper rekommenderas att ta vaccinet. Metro guidar till vilka de är.

Du som är 65 år eller äldre:

De flesta dödsfall som skett i samband med influensa de senaste åren har drabbat äldre personer. Alla över 65 år rekommenderas därför att ta vaccinet. Stigande ålder och kroniska sjukdomar kan ge en ökad risk. Äldre personer som drabbas av influensa kan få lägre feber och mindre hosta än yngre personer, men kan i stället bli förvirrade.

Om man är äldre kan man få lunginflammation i samband med influensainfektionen. Det orsakas av bakterier som normalt finns inom luftvägarna. Detta tillsammans med hjärtsvikt kan i värsta fall ge upphov till dödsfall. Man kan även få bihåleinflammation och luftrörsinflammation i samband med influensan.

De flesta som dör efter att ha drabbats av influensa är äldre. Foto: Pixabay.

LÄS MER: Svininfluensan på gång – riskgrupper uppmanas vaccinera sig

Du som är gravid:

Om du är gravid finns det en ökad risk att bli svårt sjuk när man får influensa. Därför rekommenderas vaccinering efter graviditetsvecka 16, gärna efter att man genomfört ultraljudet. Det är under den sista tredjedelen av graviditeten som man riskerar att bli som svårast sjuk av influensan.

Om man är gravid och samtidigt tillhör en medicinsk riskgrupp, och exempelvis har diabetes eller en kronisk hjärt- eller lungsjukdom, rekommenderas man att vaccinera sig innan vecka 16. Flera studier har visat att influensavaccinet är helt säkert för fostret.

Speciellt under den sista delen av graviditeten finns det en ökad risk om man drabbas av influensa. Foto: Pixabay.

LÄS MER: Brist på influensavaccin – efterfrågan stor i hela Europa

Du som har vissa sjukdomar:

Du rekommenderas att ta vaccinet om du exempelvis har en hjärt- eller lungsjukdom, kronisk lever- eller njursvikt eller ett kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling. Då är det större risk än i vanliga fall att du drabbas av allvarlig sjukdom till följd av influensan.

Du som har diabetes:

Även personer med diabetes typ 1 eller diabetes typ 2 rekommenderas att ta influensavaccinet. Det beror på att det kan vara svårt att hantera sina blodsockernivåer när man får influensa. Inflammationen får blodsockret att stiga och insulinbehovet ökar. Kolla därför blodsockret varannan eller var tredje timme om du får influensa och har diabetes.

Om du får influensa som diabetiker kan det bli svårare än normalt att ha koll på ditt blodsocker. Foto: IBL.

Du som är mycket kraftigt överviktig:

Eftersom kroppen redan är hårt belastad om man är kraftigt överviktig kan det leda till allvarlig sjukdom om man dessutom får influensa. Störst är risken om man har ett BMI på över 40.

Du som har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen:

Du som har exempelvis ALS, MS och Parkinsons sjukdom rekommenderas också att vaccinera dig för att undvika att drabbas av svårare besvär än vanligt om du skulle få influensan.

Du som har flerfunktionshinder:

En sista riskgrupp som rekommenderas vaccinering är personer som har en kombination av flera svåra funktionsnedsättningar.

Källor: 1177, Folkhälsomyndigheten, Diabetesförbundet.

LÄS MER: Stockholmarna använder mer antibiotika

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset