Hjälp Metro i kampen mot bröstcancer

Ursula Tengelin, Cancerfondens generalsekreterare.

HJÄLP METRO Varje år får 7000 svenska kvinnor veta att de har bröstcancer. Men fortfarande får forskningen lita till privata och ideella initiativ.

I år kan du stödja kampen mot bröstcancer – tillsammans med Metro. I en artikelserie under oktober månad träffar vi kvinnor och män som lever med bröstcancer, och belyser problemen och fördelarna med den svenska vården. Dessutom samlar Metro med läsarnas hjälp in pengar till forskningen, och utmanar till en designtävling.

Cancerfonden har satsat stort på sin kampanj Rosa Bandet – som ursprungligen kommer från USA – i fyra år. I år hoppas man sälja en miljon rosa band.
– Vi har två syften: att lyfta kunskapsnivån och att samla in pengar till forskningen, säger Ursula Tengelin, Cancerfondens generalsekreterare.

Men svenska folkets givmildhet är inte bara ett stöd, det har snarare blivit en förutsättning för bröstcancerforskningen.
– Staten tar ett minimalt ansvar för cancervården. Vi är huvudfinansiärer, vi ger 300 miljoner om året till forskning, säger Ursula Tengelin.
•• Hur har forskningen påverkats av att bröstcancer är en kvinnosjukdom?
– Många ser det som en kvinnofråga, men alla drabbas. Ofta pratar man om att man forskar mest på män, men bröstcancerforskningen gör hela tiden framsteg.
•• Vad är problemet inom forskningen och vården?
– Staten har inte tagit i cancerfrågan, nu ser man den bara som en del av vården. Man måste analysera varje del av vårdkedjan. Man måste ha en annan framförhållning och också efteråt – inte bara behandla under själva sjukdomsperioden.
•• I USA där Rosa Bandet startade, är välgörenhet stort. Och framför allt är det en speciell samhällsklass som ägnar sig åt det. Hur är det i Sverige?
– Det finns en stor okunskap om den ideella sektorn. Man har något slags bild av folk som går omkring med bössor, men Cancerfonden dominerar finansieringen av cancerforskningen i Sverige. Man har en bild av att den ideella sektorn är marginell, men det stämmer inte.
•• Men vad kan man göra om man inte har pengar att skänka?
Om vad man kan göra även om man inte har mycket pengar att skänka:
– Då kan man sälja band, eller starta en insamling på vår hemsida. Eller köpa ett Rosa band – det kostar 20 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset