Lördagen den 11 augusti inträffar en partiell solförmörkelse, synlig från delar av Sverige. Arkivbild.
Lördagen den 11 augusti inträffar en partiell solförmörkelse, synlig från delar av Sverige. Arkivbild.

I dag vankas en partiell solförmörkelse där delar av solen kommer att skymmas av månen. Fenomenet kommer att synas tydligare ju längre norrut i landet man befinner sig.

Mellan klockan 10:30 och 12 kommer en solförmörkelse att vara synlig i Sverige – åtminstone för den som befinner sig i Svealand eller Norrland.

Solförmörkelsen är en så kallad partiell solförmörkelse. Det vill säga att endast delar av solen kommer att skymmas av månen den här gången.

Bäst norrut

Ju längre norrut i landet man befinner sig, desto större är möjligheten att bevittna fenomenet. Från nordligaste Lappland kommer 22 procent av solens diameter att täckas av månen, enligt tidskriften Populär Astronomi.

LÄS MER: Quiz: Hur mycket kan du om rymden? 

Sedan krymper solförmörkelsen i storlek ju längre söderut man kommer. Befinner man sig i Stockholm kommer endast en lite skärva av månen att täcka solens yta, och den som befinner sig söder om Göteborg, Jönköping eller Västervik kommer med största sannolikhet inte kunna se någon solförmörkelse alls.

Skydda ögonen

Den som tänkt titta upp mot solen för att uppleva dagens solförmörkelse gör bäst i att skydda sina ögon. Antingen via ett par solförmörkelseglasögon, eller genom att till exempel projicera solen på ett papper genom att rikta en kikare mot solen, utan att titta, och hålla ett papper en bit bakom. Vanliga solglasögon är för svaga för solens starka strålar.

Total solförmörkelse dröjer

Den som suktar efter en total solförmörkelse, där hela solen täcks av månen och mörklägger delar av jorden, får finna sig i att det inte kommer att ske i Sverige på väldigt länge. Nästa totala solförmörkelse i Sverige inträffar nämligen först den 16 oktober 2126.

LÄS MER: Så gick det till när vi blev besatta av horoskop

Den som inte har något emot att resa kan dock uppleva fenomenet betydligt tidigare än så. Redan den 2 juli nästa år syns en total solförmörkelse i Chile och Argentina.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset