Helsingborgs Mikael Dahlberg jublar efter sitt 2–0-mål mot Jönköpings Södra när skåningarna säkrade en allsvensk kvalplats. Drygt tio minuter innan hade anfallaren bränt en straff rejält.
Helsingborgs Mikael Dahlberg jublar efter sitt 2–0-mål mot Jönköpings Södra när skåningarna säkrade en allsvensk kvalplats. Drygt tio minuter innan hade anfallaren bränt en straff rejält.

Helsingborgsanfallaren Mikael Dahlberg har kvalat för sin allsvenska existens förut.Hur laget avslutade serien behöver inte betyda något mot Halmstad.– Vi har inte vunnit något än, säger Dahlberg, målskytt och straffsumpare mot Jönköping.

Mikael Dahlberg var nöjd när han mötte pressen efter att Helsingborg säkrat den allsvenska kvalplatsen. Han var dock långt ifrån lättad – spel i allsvenskan 2017 är ju ännu inte säkrat.

– Vi har säkrat ett kval och vi är en bit på väg att ta oss ur den situation vi satt oss i, säger 31-åringen.

Har kvalerfarenhet

Helsingborg kommer till kvalet mot superettanklubben Halmstads BK med två raka segrar. Halmstad avslutade superettan med blandade resultat – tre förluster, två oavgjorda och en vinst. Formen spelar dock ingen roll i ett kval, menar Dahlberg.

– Det gäller att ta nya tag på något sätt, säger han och lyfter fram ett eget exempel.

Säsongen 2009 säkrade Dahlberg och Djurgården den allsvenska kvalplatsen med tre raka segrar. En avslutning som gav laget ett alldeles för bra självförtroende.

– Det var som att vi hade vunnit någonting och var klara. Vi gick in i den första kvalmatchen och tänkte att nu har vi säkrat det mer eller mindre, säger Dahlberg.

Djurgården föll med 0–2 borta mot Assyriska i den första kvalmatchen, men kunde sedan säkra den allsvenska platsen genom ett förlängningsmål (2–2 efter ordinarie tid) i returen.

– Det jag tar med mig därifrån är att det inte handlar så jäkla mycket om vad som hänt innan, för det är en ny tävling och nya matcher. Det blir mer en isolerad grej, säger Dahlberg.

"Var ju lös i alla fall"

Helsingborgsanfallaren har även kvalat sig kvar med Gefle hösten 2010. Nu har det ryktats om att 31-åringen ska återvända till degraderade Gefle, men det förnekade han efter segern mot Jönköping.

Mot J Södra hann Dahlberg bli både straffsumpare och målskytt (2–0). Straffen får – om vi är snälla – kategoriseras som en av de sämre som har beskådats på allsvensk nivå. Den tänka chippen gick rakt på Damir Mehic.

– Jag skulle vara kylig och slå den löst i mitten, och den var ju lös i alla fall, säger anfallaren och skrattar.

– Jag har gjort det säsongen igenom på träning och då brukar det bli mål. Det var naturligtvis bedrövligt. Sedan var det naturligtvis skönt att få revanschera sig med 2–0-målet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset