Fotbollslandslagets straffhjälte Lisa Dahlkvist ser fram emot OS-semifinalen mot värdnationen Brasilien.
Fotbollslandslagets straffhjälte Lisa Dahlkvist ser fram emot OS-semifinalen mot värdnationen Brasilien.

OS-semifinal, på Maracanã, mot Brasilien.Efter att ha vunnit kvartsfinaldramat mot USA väntar nu en av de största matcherna någonsin för det svenska fotbollslandslaget.– Det bara kittlar i en. Man vill verkligen spela såna här matcher., säger straffhjälten Lisa Dahlkvist.

Ett enormt medieuppbåd mötte landslaget när spelarna åter landade i Rio de Janeiro efter bragdmatchen i Brasília.

Det pratas om det som en av de största skrällarna hittills i OS. Att USA, som tidigare tagit medalj i samtliga OS-turneringar, åker ut redan i kvartsfinal. Mot Sverige, som var uträknat redan i gruppspelet efter 1–5 mot Brasilien och "bara" 0–0 mot Kina.

– Det är det nog. USA är ju världsetta, liksom, och regerande världsmästarinnor och OS-mästarinnor. Att de åker ur så här tidigt har ju aldrig någonsin hänt i historien så det bör ju smälla ganska högt, säger målvakten Hedvig Lindahl, som såg till att ge Sverige en utmärkt start på straffläggningen genom att rädda Alex Morgans straff.

– Vi förstår ju att vi har gjort någonting historiskt. Reaktionerna hemifrån från vänner och familj har ju varit enorma. Det har varit roligt att ta in.

Fullsatt Maracanã

Nu väntar ett par dagar av att landa, och ladda om inför nästa utmaning.

– Det kommer ju blir riktigt häftigt. Just med inramningen, få Brasilien, Maracanã, fullsatt. Det är det här man tränar för, det är det här man strävar efter. Det här är högt upp på listan, säger Lisa Dahlkvist när hon ska placera in den kommande semifinalen i listan över stora matcher i sin karriär.

Även om få andra gjorde det så har laget fortsatt att tro att det här var möjligt, även efter 1–5-förlusten mot Brasilien i gruppspelet.

– Ja, men det får jag väl ändå säga att vi trodde. Man försöker alltid att se framåt och se möjligheterna. Vi har alltid haft en väldigt bra känsla i laget och den har inte försvunnit, säger Dahlkvist

– Vi har kommit väldigt långt och nu gäller det bara att fortsätta på det här spåret och försöka med allt vi bara har med taktik och vila och inställning och glädje.

Revanschläge

Att det blir just Brasilien igen skrämmer inte Sverige.

– Vi har lite revansch att fordra. Vi släppte in fem mål, det hoppas vi att vi inte gör nästa match. Och vi tänkte göra fler mål, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

– Självförtroendet är på topp. Vi har två chanser att spela om medalj och vi tänker göra något som ett svenskt damlandslag inte har gjort tidigare. Vi tänker ta den där medaljen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset