På tisdagen ska det snö rejält i Dalarna. Arkivbild.
På tisdagen ska det snö rejält i Dalarna. Arkivbild.

Det väntade snövädret över stora delar av landet ser ut att bli särskilt jobbigt för Dalarna. SMHI har gått ut med en klass 2-varning.I Stockholmsområdet varnas det för väldigt mycket regn.

Dalarna rustar sig för det snöfall som väntar på tisdagen.

– Vi har fått en prognos som säger att Mora och Orsa skulle kunna drabbas som värst med upp till 40 centimeter snö och då vill vi förbereda oss utifrån värsta tänkbara scenario, säger Johan Szymanski, kommunernas räddningschef, till TT.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Dalarna, utom Dalafjällen, och varslar om 10–20 centimeter snö eller blötsnö i länet.

– Det är det första riktiga snöfallet i det här området också, så därför går vi ut med den här varningen. Det är inte säkert att alla har hunnit byta till vinterdäck än och det kan bli problematiskt väglag, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Stanna inne

I Mora och Orsa uppmanar man kommuninvånarna att inte ge sig ut på vägarna om man inte måste, och en stab har upprättats vid brandstationen i Mora.

Enligt Johan Szymanski förbereder man sig framförallt på tre områden:

– Det handlar om problem med kommunikationerna och där är det framförallt hemtjänst och ambulanser vi förbereder för att kunna hjälpa. Sedan är det elförsörjningen, hur vi ska prioritera mellan olika viktiga byggnader om vi får strömbortfall. Sist är det om telefonin går ner, hur vi upprättar säkra samband och hur vi ser till att människor ska kunna larma efter hjälp.

Halkrisk

Sedan tidigare har SMHI gått ut med klass 1-varningar för delar av Svealand och södra Norrland med anledning av lågtrycket som väntas dra in från öster med snöfall som följd. Det är även kulingvarning utfärdad från Skagerack till och med södra Bottenhavet.

Boende i Stockholmsområdet kan inrikta sig på en blöt tisdag. Det väntas komma så mycket regn att SMHI utfärdat en klass 1-varning för höga flöden.

Resten av veckan blir det allt kyligare på många håll i landet.

– Åtminstone nattetid finns risk för minusgrader och även om man inte har fått snö kan det frysa på och bli halt. Så de närmsta dagarna ser det ut som det kan bli risk för halka i egentligen hela landet, säger Emelie Karlsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset