På damlandslagets nya VM-tröjor döljer sig flera kända ansikten i tröjnumren.
På damlandslagets nya VM-tröjor döljer sig flera kända ansikten i tröjnumren.

I sommar spelar damlandslaget fotbolls-VM i Frankrike, och nu har sommarens matchtröjor presenterats. Spelarna har själva fått vara med och designa tröjorna – som pryds av deras egna kvinnliga förebilder. "Att ha personer att se upp till och inspireras av har verkligen varit avgörande för mig", säger mittfältaren Elin Rubensson.

I höstas kvalificerade sig damlandslaget i fotboll för ytterligare ett VM-slutspel, som går av stapeln i Frankrike nu i sommar.

Inför varje mästerskap är det standard att en ny landslagströja tas fram, och i år har tröjsponsorn Adidas och Svenska fotbollsförbundet tänkte lite annorlunda.

Foto: Pauline Suzor

Spelarna har själva varit med och valt ut 48 kvinnliga förebilder, vars ansikten nu i sommar kommer att pryda tröjnumren på spelarnas ryggar.

– Det är en ära att få vara med och bygga vidare på den framgång som många fantastiska spelare innan mig har banat väg för. Att ha personer att se upp till och inspireras av har verkligen varit avgörande för mig, säger mittfältaren Elin Rubensson i ett pressmeddelande.

LÄS MER: De satte publikrekord i en damfotbollsmatch

Fotbollsstjärnor och kungligheter på tröjan

Bland alla kända ansikten som syns på tröjnumren återfinns till exempel skådespelaren Alicia Vikander, den tidigare golfstjärnan Annika Sörenstam, Drottning Kristina, handbollsspelaren Linnéa Claeson, författaren Selma Lagerlöf och stavhopparen Emma Green. Flera tidigare landslagsstjärnor, som Hanna Ljungberg, Victoria Sandell, Therese Sjögran och Pia Sundhage porträtterar också tröjnumren.

Foto: Pauline Suzor

I ett pressmeddelande berättar Adidas och fotbollsförbundet att inspirationen kommer från 1994 års VM-tröjor, med ränder längs sidorna. Men istället för gula eller blåa ränder har de nya tröjorna fått, vad som beskrivs som en, ”futuristisk” design längs sidorna.

Tröjan presenteras lämpligt nog den 8 mars, på den internationella kvinnodagen.

Sommarens fotbolls-VM går av stapeln den 7 juni, och Sverige spelar sin första match den 11 juni, i Rennes mot Chile.

LÄS MER: Debatt: Vi kvinnor måste sluta snacka skit om varandra

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset