Daniel Lundqvist tillsammans med sin son Zeke.
Daniel Lundqvist tillsammans med sin son Zeke.

Strax innan jul när Daniel och hans sambo befann sig i en möbelbutik i Avesta rånades butiken. När rånaren flydde följde Daniel efter. Rånaren greps och dömdes och nu under dansbandsveckan i Malung belönas Daniel för sin insats.

När Daniel Lundqvist och hans sambo Linda kommer fram till kassan på Jysk i Avesta strax innan jul berättar en kvinna att butiken blivit rånad. Daniel skyndar då fram till expediten som står vid utgången och frågar vart rånaren tagit vägen. Expediten pekar rakt över vägen, det är kväll och mörkt men Daniel ser en siluett som rör sig bort.

– Jag springer sedan över diket och vägen efter honom, säger Daniel.

När rånaren försvinner in bakom en mack är Daniel i kapp. Bakom macken väntar rånarens kumpan i en flyktbil.

– Rånaren ser förvånad ut när han upptäcker mig och jag tänker ”vad fan ska jag göra nu”, säger Daniel och fortsätter:

– Han knuffar mig och när jag reser mig upp riktar han en pistol mot mitt ansikte.

Först senare får Daniel veta att det inte är ett riktigt vapen utan en soft air gun. Men Daniel blir inte rädd utan behåller lugnet och frågar:

– ”Hur mycket fick du med dig och var det värt det”.

► LÄS MER: Marcus, 26, stoppade rasistattack på spårvagnen – vill att fler reagerar

I stället för att hoppa in i flyktbilen springer rånaren då i väg. Daniel fortsätter efter. Han snappar upp bilens registreringsnummer och ringer polisen. Medan han har polisen på tråden följer han efter rånaren tills han försvinner utom synhåll vid ett backkrön. Senare samma kväll får polisen syn på den bil som Daniel beskrivit och lyckas gripa de båda männen. 

Daniel har nu belönats av Stöldskyddsföreningen, SSF, och polisen i Dalarna. Varje år belönar de personer vars ingripande hjälpt polisen till ett lyckat utredningsresultat eller minskat följderna av en brottslig handling.

”Daniel har visat stort mod och civilikurage” inleder SSF och polisen sin motivering. De avslutar sedan med att Daniels ingripande haft en avgörande betydelse för polisens uppklarande av brottet och att de båda männen även åtalats för en rad andra rån som skett i Avesta samma månad.

Belöningen delades ut den 20 juli på stora scenen i Gröndalsparken under dansbandsveckan i Malung.

– Jag känner mig hedrar och hoppas att någon, någon annanstans ser att mitt ingripande gjorde skillnad och att de gör samma sak och agerar istället för att vända bort ansiktet vid ett rån, en våldtäkt eller ja vad som helst, säger Daniel.

► LÄS MER: Ingen ingrep när Linda, 35, blev misshandlad: ”Jag tänkte, nu dör jag”

Polisen och SFF vill att du som hamnar i en liknande situation ska uppmärksamma och slå larm men aldrig utsätta dig själv för fara. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott