Daniel Adams-Ray
Daniel Adams-Ray

Artisten Daniel Adams-Ray har spelat i glasburen flera gånger och har varit resande reporter för ”Musikhjälpen”. Nu ska han för första gången vara en av programledarna. "Jag känner att veckan främst handlar om att höja kunskapsnivån kring funktionsnedsättningar", säger han till Metro.

I en vecka flyttar programledarna för ”Musikhjälpen” in i glasburen på Stortorget i Lund och sänder live i totalt 144 timmar.

– För mig finns det inget viktigare än ”Musikhjälpen”, om man ska prata om plattformar i Sverige som verkar för någon slags förändring. Med det sagt så har man ett enormt ansvar, säger Daniel Adams-Ray och fortsätter:

– Vi har haft ett decennium av ”Musikhjälpen” och allting har gått spikrakt uppåt i rätt riktning och ska fortsätta att göra det. Det är förstås en ära att vara programledare, men gör man bort sig här så gör man också bort sig inför något som är extremt viktigt, inte bara för sig själv som en liten artist.

LÄS MER: ”Här är programledarna i Musikhjälpen 2018”

Årets tema, ”Alla har rätt att funka olika”, handlar om personer med funktionsnedsättning, där majoriteten av de som lever med funktionsnedsättning i världen bor i låg- och medelinkomstländer där många fastnar i fattigdom och osynliggörs, har Sveriges Radio tidigare skrivit i ett pressmeddelande.

– Min moster har en funktionsnedsättning och har haft det sedan barnsben, så det finns nära i min familj. Och jag växte upp i Kenya under 80- och 90-talet, när polio var väldigt vanligt, säger Daniel Adams-Ray.

Artistens pappa jobbade som biståndsläkare i Kenya, så han följde ofta med honom till sjukhuset och lekte med de jämnåriga patienterna.

– Redan då fick jag en inblick i vad en funktionsnedsättning innebär, utöver själv funktionsnedsättningen. Vad det får för slags sociala konsekvenser tidigt i livet. Det känns som att det går att ta på årets tema, jag tror att det nästan är omöjligt att inte ha någon som helst relation till funktionsnedsättning. Det kanske inte är så att man har det i familjen, men jag tänker att man någon gång i livet har berörts av det.

LÄS MER: ”Rekordsumma insamlad under Musikhjälpen”

Även om han förstås gärna ser att de slår förra årets rekordinsamling, är hans främsta mål med ”Musikhjälpen” i år att höja kunskapsnivån om funktionsnedsättningar.

– Jag har själv varit obekväm eller rädd för att uttrycka mig kring det. Det var det första vi pratade om när vi började jobba med det här, bestämma vilka ord vi skulle använda och hur de uppfattas, och vi landade i ordet funktionsnedsättning. Så, utöver engagemanget och att samla in pengar som ska hjälpa människor globalt med allt från kryckor, rullstolar, utbildning och vaccin så handlar det mycket om just det, att man lyfter debatten på ett sätt man inte har gjort tidigare med hjälp av människors historier och experter på området.

”Musikhjälpen”

Daniel Adams-Ray kommer att programleda ”Musikhjälpen” tillsammans med skådespelaren William Spetz och P3-profilen Farah Abadi.

Årets tema är ”Alla har rätt att funka olika”.

”Musikhjälpen” sänds 10-16 december och direktsänds i P3 och SVT Play. Stora delar sänds också i SVT2.

Förra året samlade ”Musikhjälpen” in över 74 miljoner kronor i kampen mot barnsexhandel.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset