Vart kungafamiljen än kommer så slickas och kråmas det. Tv-journalisterna har inte sällan de längsta tungorna. Och långt in ska dem, skriver Daniel Nyhlén.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Minns ni Sverker Olofsson, mannen med den röda soptunnan i ”Plus”?

– Det är jobbigt att SVT – mitt älskade SVT – är så kungahusfjäskande, sa journalisten nyligen i en intervju.

Och visst har han rätt. Det lismas på tok för mycket för kungafamiljen i det här landet. Som gammal hovreporter vet jag att det är mer en regel än ett undantag. Själv är jag förvisso för monarkin och tycker att kungahuset överlag gör ett bra jobb som dörröppnare och traditionsbärare. Kronprinsessan Victoria är värd en extra eloge och kommer bli en alldeles utmärkt statschef när kungen kastar in handduken.

LÄS MER: Daniel Nyhlén: Jag hamnade efter prinsessan i toalettkön

Men det som har varit närmast obegripligt under min tid med kungligheterna är just allt svassande och daltande. Vart de än kommer så slickas och kråmas det. Tv-journalisterna har inte sällan de längsta tungorna. Och långt in ska dem.

Ett exempel kom i förra helgen då TV4:s motsvarighet till ”Året med kungafamiljen” sändes. Programmet var en pinsam orgie i smicker  – en riktig reklamkompott à la Bernadotte vars ingredienser verkade komma direkt från hovets väloljade pr-avdelning. Bröd och skådespel!

Programledaren Jesper Börjesson, till vardags en begåvad journalist, framstod som en nervös och vattenkammad konfirmand. Frågorna var tillrättalagda, nästan ursäktande, och kungens svar blev därefter. Efter några meningar fick monarken mig plötsligt att tänka på den där chokladdrycken man sveper till en varmkorv (fem bokstäver).

Fick Börjesson då fram något nytt över huvud taget? Jo, att Silvia ville ha en skrivmaskin på 70-talet och att Madeleine har en mobilapp med ett för långt namn. Tjena. Det enda som saknades var de pålagda skratten.

LÄS MER: Daniel Nyhlén: Alla måste förhålla sig till döden på sitt eget sätt

Men är det inte bara att låta medierna fjäska på? Nej, säger jag och menar att all denna löjeväckande underdånighet i förlängningen underminerar de aktuella individerna och på sikt även hotar att ta kål på monarkin.

I dag tas medlemmarna knappt på allvar och om vi inte vill ha republik är det dags att börja behandla kungafamiljen som vuxna. Fortsätter fjäsket riskerar de att förvandlas till ett avslaget långkok som bara står där, ser dumt ut och så småningom puttrar bort. 

Plus: The Crown. Missa inte Netflix briljanta serie om drottning Elizabeth. Säsong 1 och 2 rullar nu. 

Minus: Nyårslöften. Lova aldrig något som inte kan hållas. Inte ens på nyårsafton.

Daniel Nyhlén

”Jag tittar inte efter kändisar” – möt Metros kolumnist Daniel Nyhlén i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kungahuset