Daniel Nyhlén tycker Matias Varela imponerar i sin roll som knarkkungarnas godhjärtade tekniknörd Jorge i "Narcos".
Daniel Nyhlén tycker Matias Varela imponerar i sin roll som knarkkungarnas godhjärtade tekniknörd Jorge i "Narcos".

Alla som har sett "Narcos" vet vem jag syftar på, skriver Daniel Nyhlén.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det började redan på Greta Gustafssons tid. Ja, hon blev ju mer känd som den skygga filmstjärnan Greta Garbo och kom att fascinera en hel värld under 30-talet. Hennes klassiska uttryck ”I want to be alone” gjorde ”Mata Hari”-stjärnan till en av filmvärldens riktigt stora ikoner.

Med undantag av Ingrid Bergman och ett knippe svenska Bond-brudar som charmade brallan av Roger Moore var det under många år ganska skralt med svenska filmstjärnor i Hollywood. Men sen kom 90-talet och jösses vad det exploderade av svenskar som gjorde sig stora namn på vita duken! Stormare, von Sydow och Skarsgård löste tämligen lätt sina inträdesbiljetter till drömfabriken. Alla med den gemensamma nämnaren: demonregissören Bergman.

Peter, Max och Stellan fortsätter att dominera, men följs av en yngre generation blågula nordbor där gänglige Alexander Skarsgård och lillebror Bill, begåvad som få, nu gräver guld i USA.

LÄS MER: Daniel Nyhlén: Krogsnobberiet eskalerar – hur trevligt är det?

Vi ska heller inte glömma fantastiska Alicia Vikander som i dag är en av filmvärldens riktigt stora stjärnor. Och det har gått med blixtens hastighet. För bara några år sedan hängde jag med den blyga göteborgskan på Guldbaggegalans efterfest på Berns. Vi skålade i skumpa, dansade under kristallkronorna och fick en fantastisk kväll tillsammans. Men det var före både Oscars och Michael Fassbenders tid…(grattis till bröllopet förresten).

Vår inhemska ”Robocop”-stjärna bör väl också omnämnas i sammanhanget, men Joel Kinnaman får göra plats för en tidigare ”Snabba Cash”-kollega. Det finns en ny sheriff i stan.

Alla som har sett Netflix nervkittlande ”Narcos” (säsong 3) om den colombianska Cali-kartellen vet vem jag syftar på. Svenske Matias Varela imponerar i sin roll som knarkkungarnas godhjärtade tekniknörd Jorge. Hans prestation lär inte gå obemärkt förbi och jag vågar satsa en hundring eller två på att han inom överskådlig framtid blir en av de riktigt stora.

Matias är överlägset bäst i hela ”Narcos” och en självklar anledning till att bänka sig i tv-soffan. Där och då blir du lite extra stolt över att vara svensk.

+ Bistro Arsenalen. Krog-Stockholms i särklass trevligaste tillskott.
– Anna Book. Nu räcker det för ett tag…

LÄS MER: Daniel Nyhlén: Att vara gubbe är årets hetaste trend

Se trailern för Narcos tredje säsong:

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset