Underhållningsbranschen domineras av äldre show- och dansmän som med pondus och pomada säljer ut arenorna som smör i solsken, skriver Daniel Nyhlén.
Underhållningsbranschen domineras av äldre show- och dansmän som med pondus och pomada säljer ut arenorna som smör i solsken, skriver Daniel Nyhlén.

Att vara gubbe är tidens heta melodi. I underhållningsvärlden är trenden extra tydlig där de yngre artisterna i allt större utsträckning får ge plats för de äldre. Det känns så självklart och lätt för farbröderna. De behöver inte bevisa sig själva, sin manlighet eller sitt charmiga artisteri. I en orolig tid där Anna Book löper amok på bästa sändningstid står gubbarna för trygghet och kontinuitet, skriver Daniel Nyhlén.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Visst är det härligt att bli äldre! Som 41-åring går jag själv med förväntansfulla steg mot gubbe-åldern. Jag har redan börjat utveckla några typiska ”En man som heter Ove”-drag som att förgrymmat muttra när jag upptäcker skräp och fimpar i porten. Jag har också varit på vippen att sätta upp en sån där sur klagolapp i tvättstugan, även om jag dödade idén i sista sekund. Det är förmodligen bara en fas och jag ser faktiskt fram emot fler gråa hår och genom åren bli en allt visare man.

Att vara gubbe är nämligen tidens heta melodi. I underhållningsvärlden är trenden extra tydlig, där de yngre artisterna i allt större utsträckning får ge plats för de äldre. De unga artisterna sprids som tunna löv i vinden, som i veckan då pojkbandet FO&O separerade till tjejfansens stora fasa. Popsnöret Eric Saade, 26, figurerar mest i skvallerblaskorna och vart fan tog Robin ”Mello” Bengtsson, 27, vägen?

LÄS MER: Cissi Wallin: Jag ska berätta varför ”dagens småbarnsmammor” gnäller så mycket, Jenny Strömstedt

Underhållningsbranschen domineras istället av äldre show- och dansmän som med pondus och pomada säljer ut arenorna som smör i solsken.
Tomas Ledin, 65, trallar svängigt ut sina sommarplågor på Cirkus och får kvinnorna att flämta som han vore självaste Tom Jones, 77. Den åldrande dragshowdrottningen Christer Lindarw , 64, lockar också han storpublik då han i en glittrig farvälshow med After Dark drar på sig paljettklänningen för sista gången. Den 12 oktober är det också dags för en härlig gubborgie i världsklass då Rolling Stones stapplar upp på Friends Arena. Eller ta boogie-gubben Owe Thörnqvist, 88. Blind, döv och stel. Men ändå still going strong!

Det känns så självklart och lätt för farbröderna. De behöver inte bevisa sig själva, sin manlighet eller sitt charmiga artisteri. I en orolig tid där Anna Book löper amok på bästa sändningstid står gubbarna för trygghet och kontinuitet.

LÄS MER: Nina Åkestam: Idén med Photoshop-fri reklam är bara en rökridå

Listan av poppisgubbar kan göras lång. Leif GW, 72, fascinerar, Per Morberg, 57, irriterar och Jan Guillou, 73, är bara så där nöjd. Ingvar Oldsberg, 72, skrockar gött i ”Bingolotto” och Lasse Kronér, 54, bara är. För att inte snacka om Kristian Luuks, 51, och Fredrik Lindströms, 54, självgoda skämt i ”På spåret”.
Det är bara goa gubbar som kommer undan med det.

+ Missa inte säsong 3 av ”Narcos” på Netflix. Som gjord för hösten.

– Terrorhot mot Stockholm. Vart är vi på väg?

Daniel Nyhlén, publisher på Stoppa Pressarna.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset