"Du bedöms kategoriskt som person utifrån var du väljer att dricka din bira eller käka din stek", berättar Daniel Nyhlén.
"Du bedöms kategoriskt som person utifrån var du väljer att dricka din bira eller käka din stek", berättar Daniel Nyhlén.

På vissa mindre välrenommerade hak är alla välkomna och mixen av gästerna är minst sagt fascinerande. Men att gå dit rimmar illa för en del. En bekant närmast hånlog när jag berättade, och så kom det där igen: "Sitter du där och super!"

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag gillar att gå på krogen. Visst är det trevligt att sippa på ett glas rött efter jobbet på fredagskvällen? Men på senare tid har jag upptäckt hur krogsnobberiet blir allt värre i Stockholms city där jag verkar och bor.

Låt mig berätta. Du bedöms kategoriskt som person utifrån var du väljer att dricka din bira eller käka din stek.

Enligt ”förstå-sig-påarna” så signalerar valet av restaurang vem du är och vad du står för. Välj en krog som inte är lika hipp, exempelvis en enklare sylta på Sveavägen, så får du minsann höra att du lever.

– Sitter du där och super, kan det låta.

Som en riktig lantis, uppväxt mitt på den västgötska myllan, finner jag det trist. Jag trivs nämligen bra bland ”vanligt folk” och har märkt att stämningen inte sällan är trevligare och mer uppsluppen än där dryga advokater, avdankade rockstjärnor och finanseliten dinerar. Den skitnödiga stämningen är som bortblåst och du bedöms inte efter loggan på shoppingkassen. Folk skiter i om det står Lidl eller Louis Vuitton.

LÄS MER: Daniel Nyhlén: Att vara gubbe är årets hetaste trend

Ta exempelvis Lion Bar eller Dovas där ölen är billigast i stan. Bland stammisarna finns en hel del original som inte riktigt passar in i Stureplans-mallen. Men hel, ren, och hyfsat nykter är det som gäller. Alla är med andra ord välkomna och mixen av gästerna är minst sagt fascinerande.

Men att gå dit rimmar illa för en del. En bekant närmast hånlog när jag berättade, och så kom det där igen:

– Sitter du där och super!

På tal om folkliga krogar. I veckan var jag på Golden Hits 25 års-jubileum. Att krogen funnits där så länge är inte överraskande. Ta en titt under helgkvällarna så förstår ni varför. De har Stockholms längsta krogkö som med hästlängder slår de som trängs utanför ”trendigare” Sturecompagniet, Hells håla och allt vad de heter.

En av anledningarna till succén är att showpalatset inte gör skillnad på folk och folk. Och det är där jag tror poängen ligger. Man kommer så mycket längre med en trevlig attityd och ett leende i dörren. Det gäller både vakter såväl som gäster. Snobberi på krogen ligger inte i tiden.

Daniel Nyhlén, publisher

Plus: Knut Bar i Stockholm – wallenbergare på älg. Bäst i stan.
Minus: Cykeldårar på stan – ringklocka och hjälm ger dig inte rätten att preja fotgängare.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset