Bitcoin har ökat kraftigt under 2017. Grafen i bilden visar kursen från 1 januari till 14 december.
Bitcoin har ökat kraftigt under 2017. Grafen i bilden visar kursen från 1 januari till 14 december.

Daniel, 27, skaffade fyra bitcoins när de endast var värda en spottstyver. Nu är de värda över 500 000 kronor. Men det finns ett problem: Daniel har tappat bort sina bitcoins. ”Känns ju jättetråkigt”, säger han.

Kryptovalutan bitcoin är ett hett samtalsämne just nu. Sedan årsskiftet har valutans värde mer än tiofaldigats. De som har investerat jublar givetvis.

Men det finns också de som får en växande klump i magen i takt med framgångarna. En av dem är Daniel. I ett tidigt skede, runt 2010, införskaffade han runt fyra bitcoins. I dagens kurs är de värda över 500 000 kronor.

Problemet är bara att Daniel har tappat bort sina mynt.

– Plånboken låg direkt på hårddisken och försvann när jag formaterade den. Det var inget jag tänkte på förrän två-tre år senare.

LÄS MER: Hackers stal bitcoin – värda 543 miljoner kronor

För Daniel, som nu är 27 år, handlade det främst om ett intresse för den tekniska biten när han gav sig in i det för ungefär sju år sedan. Men då var värdet betydligt lägre.

Hur känns det att ha tappat bort så mycket pengar?

– Känns ju jättetråkigt, såklart. Det är några hundra tusen som jag verkligen hade kunnat få användning för. Men det är inget som grämer mig allt för mycket dock, det är ju inte lönt att gråta över spilld mjölk, säger Daniel.

Han är inte den enda som har tappat bort eller blivit av med sina bitcoins. Enligt beräkningar från Chainalysis, som publicerades i världens medier för ett par veckor sedan, är hela fyra miljoner bitcoins borta.

– Det går inte att få fram dem igen. De är borta för evigt, säger bitcoin-entusiasten Sami Sinervä.

Han ligger bakom Facebookgruppen Bitcoinskolan, som riktar sig till nybörjare.

– När du skapar din plånbok första gången får du en privat nyckel som pekar var dina bitcoins finns i blockkedjan. Man kan säga att det är ett användarkonto och lösenord i ett och samma. Vissa har varit slarviga och inte sparat sin nyckel eller tappat bort den, förklarar Sami Sinervä.

Han har själv blivit av med bitcoins för några år sedan, men vill inte nämna hur mycket det rörde sig om.

– Men jag känner till riskerna. Har inte jag koll på mina pengar så försvinner dem.

Varför tror du att bitcoins har blivit så stort nu?

– Jag tror det ligger rätt i tiden nu. Vi har en generation med unga människor som har vuxit upp med internet och är vana vid att hantera exempelvis bankärenden i mobilen, säger Sami Sinervä.

Från flera håll varnas det om att det kan vara en bubbla som är på väg att spricka när som helst. Sami Sinervä håller med om att bitcoins eventuellt befinner sig i någonting som kan beskrivas som en bubbla för tillfället – men tycker att det är ointressant på lång sikt.

– Först om tio-femton år kan vi se vad bitcoin har lyckats åstadkomma. Många säger att det är en bubbla som kommer att spricka och att det kommer försvinna. Är det en sak jag är övertygad om är det att det inte kommer att försvinna, däremot kan det gå ner i värde.

Fotnot: Daniel ville vara anonym och heter egentligen något annat.

LÄS MER: Kolumn: Därför måste alla lära sig om bitcoin

Fakta om bitcoin

Kryptovalutan bitcoin har funnits sedan 2009. Den är skapad av Satoshi Nakamoto, vilket troligtvis är ett pseudonym för en eller flera personer. Syftet med den digitala valutan är att möjliggöra transaktioner världen över utan inblandning av tredje part.
Bitcoin har gått från ett värde på ungefär 8 000 kronor vid årsskiftet till att nu värderas till över 140 000 kronor.

 Källa: Bloomberg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bitcoin