Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson lämnar sin tjänst. Arkivbild.
Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson lämnar sin tjänst. Arkivbild.

Förra årets flyktingkris innebär fortsatt tuffa utmaningar för Migrationsverket, säger avgående generaldirektören Anders Danielsson i en intervju med TT.Han vill inte recensera den nya hårdare asylpolitiken – men framhåller att den kan få svåra följder för individen.

Lagändringen om begränsade möjligheter att få uppehållstillstånd kan få allvarliga konsekvenser för enskilda individer och framstår som oproportionerlig, skrev Anders Danielsson i Migrationsverkets remissvar till regeringen.

Men att lagen nu blivit verklighet är inte något som påverkade beslutet att avgå som generaldirektör, uppger han i en intervju med TT.

– Politiken är inget jag som tjänsteman lägger synpunkter på. Jag har ett uppdrag att värna asylrätten och det har jag gjort. Sedan har jag största förståelse för att regeringen var tvungen att göra någonting. Asylpolitiken haltar betänkligt i hela Europa när två–tre länder tar ett jättestort ansvar. Då får det tyvärr sådana konsekvenser, säger Anders Danielsson.

Stolt och nöjd

Han bestämde sig för att lämna Migrationsverket för en vecka sedan.

– Det var inget lätt beslut. Som vid alla separationer är det känslor i det. Jag har varit där i fyra och ett halvt år, lärt känna många människor och kan arbetet rätt bra, man är trygg i den miljö man befinner sig. Det ska då vägas mot nya utmaningar som jag tycker är spännande, säger Anders Danielsson.

Han vill inte utvärdera sin egen insats som generaldirektör men framhåller att han är både stolt och nöjd med hur myndigheten klarade förra höstens flyktingkris.

– Vi klarade det, tillsammans med många andra vill jag verkligen understryka: kommuner och frivilligorganisationer. Jämfört med andra länder ute i Europa lyckades vi få tak över huvudet för alla som kom, utom ett undantag som var en natt, säger han.

TT: Hur kändes det när allt var som värst?

– När man är inne i det tänker man inte på att det är jobbigt eller ansträngt. Vi jobbade i princip hela tiden, man var hela tiden uppkopplad. Men det är ändå min styrka, med min bakgrund som polischef och reservofficer, att hantera stora informationsmängder och få ihop en organisation som kan jobba i ett ansträngt läge.

Nytt fokus

Nu har arbetet skiftat fokus till att pröva alla ärenden – och att driva det arbetet framåt blir också den största utmaningen för nya generaldirektören, bedömer Danielsson.

– Vi har 100 000 ärenden som ska prövas. Framför allt handlar det om att se till att väntetiderna kortas ner. Nu ser vi också en kraftig minskning i antalet asylsökande, vilket innebär att en massa boenden kommer att avvecklas. Det måste också skötas på ett snyggt sätt.

Från borgerligt håll kommer kritik mot att Anders Danielsson inte tagit problematiken med åldersbedömningar på allvar.

– Jag värjer mig mot det. Jag var själv med som ny generaldirektör och tog fram riktlinjer tillsammans med Socialstyrelsen om medicinska åldersbedömningar och drev den frågan. Sedan blev det ju så att ingen läkare ville genomföra dem. Vi har till och med skrivit till regeringen ett antal gånger och påpekat att det är en brist att vi inte kan använda medicinska åldersbedömningar som en del av bevisningen, säger han.

Hjälpa utsatta

Han välkomnar att Rättsmedicinalverket nu fått i uppdrag att utföra bedömningar.

– Jag har tillförsikt till detta. Det är viktigt både för de barn som skrivs upp till vuxna och tvärtom – det är inte bra för någon.

Danielsson lämnar Migrationsverket för att bli ny generalsekreterare för svenska Röda korset, en tjänst han tillträder den 1 december.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att hjälpa människor som är utsatta och behöver katastrofhjälp. Röda korset är en organisation som är aktad i hela världen och som kan göra skillnad för väldigt många. Kan Sverige då bidra på ett aktivt sätt vill jag gärna vara delaktig i detta och bidra med min erfarenhet och kompetens så gott jag kan, säger Anders Danielsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset