Bob Dylan. Arkivbild.
Bob Dylan. Arkivbild.

Bob Dylan har äntligen brutit tystnaden kring sitt Nobelpris – men samtalet mellan Dylan och Sara Danius ägde rum för flera dagar sedan. Nyheten behövde först "kommuniceras" med pristagarens stab.

Det femton minuter långa samtalet med Bob Dylan och Svenska Akademiens ständiga sekreterare ägde rum i tisdags, men det dröjde alltså ända tills fredagskvällen innan Svenska Akademien gick ut med informationen i form av en kort pressrelease på Akademiens webbplats. Annika Pontikis, kommunikationschef på Nobelstiftelsen, förklarar för Dagens Nyheter varför man väntade tre dagar med avslöjandet:

– Det beror på att vi har varit tvungna att kommunicera detta med Bob Dylans stab och det var först nu som vi hade möjlighet att gå ut med det, säger Pontikis.…

Svenska Akademien gick ut med meddelandet samtidigt som brittiska tidningen The Telegraph publicerade sin intervju med Dylan. Intervjun skulle egentligen handla om hans kommande utställning i London med målningar, men fokus kom främst att ligga någon annanstans.

– Det är svårt att fatta, säger han till reportern om utmärkelsen.

"Inte kvalificerad"

När Dylans Nobelpris tillkännagavs jämförde Sara Danius honom med Homeros och Sapfo och betonade att även de gamla grekerna skrev lyrik som skulle framföras, snarare än läsas. I intervjun med The Telegraph kommenterar Dylan jämförelsen med viss försiktighet.

– Kanske, på ett sätt. Några sånger har definitivt homeriska kvaliteter, säger Dylan, och nämner "Blind Willie McTell", "Hurricane" och "A hard rain's a-gonna fall" men tillägger att han överlåter åt andra att beskriva texterna:

– Akademikerna borde veta. Jag är inte riktigt kvalificerad. Jag har ingen åsikt.

Sara Danius berättar för TT att Dylan var "ödmjuk, vänlig och humoristisk" under samtalet. Men det är ännu dock inte helt säkert att han dyker upp till prisutdelningen. I Telegraph-intervjun säger han något kryptiskt att han kommer till Stockholm "om det är möjligt".…

Inget tvång

Bob Dylan är just nu ute på en omfattande USA-turné genom framförallt sydstaterna som avslutas den 23 november.

Till Kulturnytt i Sveriges Radio säger Danius att hon betonat för Dylan att det inte är ett tvång att komma till Stockholm, men om han gör det kommer Akademien försöka göra "allt man kan" för att anpassa festligheterna efter hans önskemål.

– Det enda tvånget enligt statuterna är att han måste hålla någon sorts Nobelföreläsning, säger Danius, och det kan vara ett litet tal, ett framförande, en videosändning – eller en sång.

– Jag hoppas han ska göra det han har lust med att göra, säger hon som svar på frågan vad hon själv hoppas på.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset