Sara Danius säger att Per Wästbergs uttalande om Dylan får stå för honom själv. Arkivbild
Sara Danius säger att Per Wästbergs uttalande om Dylan får stå för honom själv. Arkivbild

Bob Dylans tystnad kring sitt Nobelpris skapar nu en pricka i Svenska Akademien. Per Wästbergs tidigare uttalanden om Dylan får stå för honom själv, uppger Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius.

I en tidigare intervju med SVT:s Kulturnyheterna fick Wästberg frågan om vad han tänker om att Bob Dylan ännu inte har kommenterat sitt Nobelpris i litteratur, och svarade:

– Nä, vad ska man tänka? Man kan ju säga att det är oartigt och arrogant. Han är den han är.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius reagerar i ett pressmeddelande på Wästbergs uttalande:

"En av Akademiens ledamöter, Per Wästberg, har uttryckt sin besvikelse över att Bob Dylan ännu inte har svarat. Detta skall ses som hans personliga mening och är inte ett officiellt uttalande från Svenska Akademien", hälsar Danius.

Wästberg säger till Dagens Nyheter att ordvalen är hans, men att de är tagna ur sitt sammanhang:

– Det var säkert fem dagar sedan jag fick frågan "Om Dylan inte hör av sig på många många veckor, hur skulle du då betrakta hans beteende?" Då sade jag att "Då måste jag nog säga att det vore oartigt och arrogant". Adjektiven jag nämnde är inget att bry sig om, Dylan står både över och under allt sådant, säger Wästberg och tillägger att Akademien är överens om att "inte röra ett finger till" för att nå Dylan.

– Vill han höra av sig får han göra det, sade Per Wästberg till TT i fredags.

Turerna kring Bob Dylans tystnad och Akademiens reaktioner har också spridit sig till internationell medier, och rapporteras av bland andra BBC, New York Times och nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

New York Times konstaterar att kritiken mot valet av Dylan som Nobelpristagare har vuxit sedan dem legendariska artisten visat sig helt likgiltig inför utmärkelsen. Poeten Amy King har tidigare skrivit på amerikanska PEN:s hemsida att Dylan nu har en chans att göra en insats för litteraturen genom att tacka nej till priset, eftersom "stor litteratur inte är lika lättkonsumerad som rimmade poplåtar".

Tobias Röstlund/TT
Pär Wästberg. Arkivbild
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset