Danmark vill bli av med vildsvinen som invandrar från övriga Europa.
Danmark vill bli av med vildsvinen som invandrar från övriga Europa.

Regeringen i Danmark har beslutat att utrota alla vildsvin. Anledningen? De är rädda för att den afrikanska svinpesten ska smitta landets tamgrisar – och därmed hota köttindustrin.

Den afrikanska svinpesten nådde Europa redan för tio år sedan. I dag finns den huvudsakligen i Estland, Lettland, Litauen och Polen – och nu vill Danmark se till att den inte kommer till dem.

Därför har den danska regeringen beslutat att utrota alla vildsvin, rapporterar Sveriges Radio P1.

– Det låter drastiskt, men det finns ganska få vildsvin i Danmark. Vildsvinen som finns är de som kommer från gränsen mot Tyskland och vandrar norrut, och det är dem man vill ha bort. Danmark vill inte ha en vildsvinsinvandring, säger Torsten Mröner, statsveterinär på vildsjukdomar på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till SR.

LÄS MER: Djurparkerna: Därför avlivar vi friska djurungar

Enligt Mröner är den afrikanska svinpesten mycket smittsam – och fruktad. Den smittar framför allt via blod mellan grisar och vildsvin.

– Och den har en hög dödlighet. Kommer den till Västeuropa kommer den att orsaka stora problem.

Daniel Ligné är riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, och han är övertygad om att den afrikanska svinpesten någon gång kommer att nå Sverige.

– Frågan är vad vi gör när den kommer hit. Det vi kan göra är att avlägsna den population som blivit smittad och försöka ta bort dem, helt enkelt.

Trots att viruset är motståndskraftigt och kan överleva i månader utanför kroppen i kylig temperatur, är det helt ofarligt för människor.

LÄS MER: Här arrangerar de fajter – mellan hundar och vildsvin

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om danmark