Danssåporna på tv har inspirerat många att svettas i takt till musik. På Sats satsar man i höst på en ny dansklass som inte kräver några förkunskaper.
Danssåporna på tv har inspirerat många att svettas i takt till musik. På Sats satsar man i höst på en ny dansklass som inte kräver några förkunskaper.

 Hösten är här och det innebär högtryck på landets gymanläggningar. Det är nu som det ska ändras matvanor, börja hårdtränas och skaffas en sundare livsstil. Och det finns fler träningsalternativ än någonsin att välja bland.

– Det finns fyra stora träningstrender i dag, det är styrka, dans, funktionell träning och mental träning som yoga och pilates, säger Susanne Björklund, gruppträningsansvarig på Sats.
– Det roligaste med att trenderna ”spretar” åt olika håll är att vi kan ha en bredd och att det är enkelt för våra kunder att variera sin träning.

FLER VILL HA PERSONLIG TRÄNARE
På styrketräningsfronten är det fler och fler som prövar på att köra med en personlig tränare (PT). Om man tycker att 500 kronor eller mer per timme är för dyrt finns numera gruppträningsklasser som leds av en personlig tränare. Det blir så klart inga individuella träningsprogram när man kör i grupp, men det är ett sätt att testa hur det är att träna med en PT.
På World Class har man inga PT-klasser men märker ett ökat tryck på personlig träning.
– Jag tror att det speglar samhället som det ser ut i dag. Alla vill vara individualister och få ett personligt anpassat program som man kan träna när det passar, säger Pernilla Cristvall, marknadschef för World Class Sverige.
Intresset för dans som träningsform håller i sig även i höst. Danssåporna som visas på tv har inspirerat många.

FÖRENKLAD DANSKLASS NY FÖR I ÅR
Nytt på Sats för i år är klassen som de valt att kalla för Sats Dans. Det är en något förenklad dansklass där man inte behöver ha några egentliga förkunskaper.
– Koreografin är relativt enkel och klassen har flera olika typer av dansstilar, som afro, hiphop, funk och schlager, säger Susanne Björklund.
På World Class satsar man på afrikansk dans i höst men kommer så klart att ha kvar sina vanliga dansklasser aerobics, funk, jazz och latin. Förra årets nyhet Expressklasser, det vill säga träningspass som bara är 30 minuter långa, är en succé som fortsätter och som man även kommer att utöka framöver.

DISKOKÄNSLA
Även på Friskis & Svettis märker man av det ökade intresset för just dans.
– De flesta av våra gympapass ger känslan av att vara på disko, säger Anna Ivarsson, generalsekreterare på Friskis & Svettis.
Den mentala träningstrenden växer sig också starkare. Yoga och pilates är här för att stanna. Det är inte enbart en snygg kropp som är målet, även själen behöver sitt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset