Uddevalla kommun medger att formuleringen var olycklig.
Uddevalla kommun medger att formuleringen var olycklig.

När kulturskolan i Uddevalla ska välkomna nya dansare till höstens kurser uppmanas eleverna att inte ha kläder som "objektifierar kvinnokroppen". Uppmaningen möter nu kritik för att lägga ansvaret på tjejer.

Kulturskolan i Uddevalla välkomnar höstens danselever med uppmaningen att undvika klädsel som "objektifierar kvinnokroppen", rapporterar P4 Väst.

► LÄS MER: Jag är mer än ett par bröst
 

– Vi vill inte att någon ska behöva bli bedömd efter sitt utseende och sina kroppsliga attribut, säger Ulrika Wallin, enhetschef på kommunens kulturavdelning, till radiokanalen.

Allt yngre elever uppges använda vad som beskrivs som utmanande klädsel. Att kulturskolan tar sikte på just tjejerna får dock kritik av Katarina Wennstam, debattör och författare, som belyst mäns våld mot kvinnor.

Hon menar att vuxenvärlden försöker skydda tjejer mot övergrepp genom att vända sig till dem, men mer sällan prata med killarna.

– Varför läggs det på tjejerna och deras klädsel att de inte ska bli objektifierade? Det är ju upp till killarna att inte objektifiera, säger Katarina Wennstam.

Ulrika Wallin, Uddevalla kommun, medger att formuleringen var olycklig.

► LÄS MER: Männens oförmåga att ta ett nej

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sexism