Danmarks utrikesminister Kristian Jensen. 
Danmarks utrikesminister Kristian Jensen. 

Statsminister Löfven har vädjat om internationell hjälp för att hantera flyktingströmmen – men Danmark kommer inte att ställa upp. ”Sverige har valt sin väg och vi vår”, säger utrikesminister Kristian Jensen.

Flyktingskrisen har satt enorm press på svenska myndigheter. Senast i går sade migrationsminister Morgan Johansson att Sverige inte kan garantera boende åt alla flyktingar, och att de får vara beredda att ordna egna sovplatser.  

– De som kommer kan mötas av beskedet att det inte finns några boenden.  Då får de avgöra om de vill vara kvar i Tyskland, där de faktiskt har ett boende, eller ge sig av till Sverige, säger Morgan Jogansson till TT. 

►LÄS MER: Morgan Johansson (S): Flyktingar får vara beredda lösa eget boende

Stefan Löfven och regeringen har därför vid upprepade tillfällen krävt att andra EU-länder ska hjälpas åt att ta emot flyktingar. Men något stöd från Danmark kan han inte vänta sig. 

– Varje land har valt sin väg att gå när det gäller flyktingpolitiken och de måste ta ansvar för den och hantera det själva, säger utrikesminister Kristian Jensen (V) till den danska nyhetskanalen Tv2.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström håller inte med. 

– Det är inte rimligt att ett fåtal länder ska ta emot så många. Många flyktingar har även behov av traumabehandling och ska gå i skola och få tillgång till sjukvård. Det kräver flera länders hjälp, säger hon.

►LÄS MER: Dansk minister dissar Sverige: Glad att man inte bor där 

Enligt Migrationsverkets färskaste siffror sökte 9 124 personer asyl i Sverige enbart under förra veckan. 

I år uppskattar de att Sverige kommer att ta emot mellan 140 000 och 190 000.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik