Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, vill att asylsökande ska kunna stoppas redan vid den danska gränsen. Arkivbild.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, vill att asylsökande ska kunna stoppas redan vid den danska gränsen. Arkivbild.

Danmarks borgerliga regering vill ha en möjlighet att avvisa asylsökande redan vid gränsen och vill inte ta emot några fler kvotflyktingar under 2016.Även hårdare straff för tiggeri föreslås.

Danmarks regeringsparti Venstre har i en stor reformplan lämnat flera förslag som syftar till att strama åt landets flyktingpolitik.

– Vi vill införa en nödbroms mot okontrollerbara flyktingströmmar, säger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Nej till kvotflyktingar

En möjlig stängning av den danska gränsen är inspirerad av den norska asyllagen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

– Där infördes en nödbroms, som gör det möjligt att avviska asylsökande vid gränsen om det uppstår krissituationer, säger utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg (V).

Danmark har åtagit sig att ta emot 1 500 kvotflyktingar över tre år, men säger nu stopp för fler under 2016.

– Det återstår 491 (kvotflyktingar) på kontot och de 491 skjuter vi på till senare år, säger Støjberg.

Den danska regeringen vill även återuppliva ett förslag om hårdare straff för tiggeri, som sedan länge är förbjudet i Danmark. I dagsläget får tiggare först en varning av polisen och om tiggeriet fortsätter kan det till exempel bli tal om fängelsestraff. Nu vill Venstre slopa kravet om att en varning först ska delas ut och även fördubbla straffet.

– Detta innebär att utgångspunkten ska vara fängelse i 14 dagar vid första förseelsen, säger Inger Støjberg.

Krav från Dansk Folkeparti

Det ska även bli olagligt för migranter att sätta upp tältläger i offentliga miljöer.

Regeringen föreslår även stramare regler för att få permanent uppehållstillstånd i Danmark och ett ökat återvändande till flyktingars hemländer. Dansk Folkeparti, ett av regeringens stödpartier, har gjort åtstramningar i flyktingpolitiken som ett huvudkrav till de kommande förhandlingarna om reformplanen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset