Danska föräldrar vill öka sina söners förutsättningar i karriär och kärleksliv genom att ge dem tillväxthormon.
Danska föräldrar vill öka sina söners förutsättningar i karriär och kärleksliv genom att ge dem tillväxthormon.

Det är status att vara lång i Danmark. Därför tas fullt friska barn till läkare i hopp om att få tillväxthormon rapporterar Kristeligt Dagblad.

I dag kommer det tre, fyra gånger så många föräldrar till landets barnavdelningar än för 15 år sedan, rapporterar Kristeligt Dagblad. 

Status är anledningen till det ökade trycket på landets barnavdelningar. 

– Föräldrarna vill maximera sina barns chanser i livet, säger Anders Jørgen Schou, överläkare vid Odense Universitetssjukhus barnavdelning, till Kristeligt Dagblad.

► LÄS MER: Barnens vädjan till föräldrarna: Släpp mobilen

Föräldrarna oroar sig bland annat över hur sönernas längd ska påverka deras framtida karriär och möjligheter att hitta en partner. 

De flesta pojkarna är i förskoleåldern. Enligt tidningens granskning uppger 13 av 22 barnläkare att allt fler pojkar kommer till deras mottagningar nu än för några år sedan. 

Men hormonet skrivs inte ut lättvindigt.

– Det finns tydliga riktlinjer för vem vi kan erbjuda tillväxthormonet, förklarar Anders Juul, professor vid Rigshospitalet Institutionen för tillväxt och reproduktion, för Kristeligt Dagblad och fortsätter: 

– Tidigare var det en mer experimenterande tillgång på behandlingen. Nu behandlar vi i stigande grad efter belägg.

► LÄS MER: Experterna reder ut: Så sparar du bäst åt dina barn

Vissa föräldrar accepterar att de får ett nej, andra att de kommer gå till privata läkare eller köpa hormonet på nätet. Men inte heller privata läkare skriver ut tillväxthormon hur som helst och Kirsten Holm avråder starkt från att köpa det på nätet.

– Det bästa man kan göra för sitt barn är att hjälpa honom att leva med den längden han har, säger hon till Kristerligt Dagblad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa