Det Kriminalpræventive råd, danska motsvarigheten till Brottsförebyggande rådet, har tidigare varnat för en lagförändring.
Det Kriminalpræventive råd, danska motsvarigheten till Brottsförebyggande rådet, har tidigare varnat för en lagförändring.

Snart kan det bli lagligt för alla danskar över 18 år att ha pepparsprej hemma – och det krävs inget tillstånd. Åtminstone om regeringen får som den vill, rapporterar danska TV2.

Danska regeringen skriver i ett lagförslag att det i framtiden ska vara lagligt att ha pepparsprej hemma. Enda kravet är att personen ska vara över 18 år, i övrigt krävs inget tillstånd.

Dessutom föreslår de att särskilt utsatta personer ska få bära pepparsprej på allmän plats. Det kan handla om människor som är förföljda av en ex-partner eller är utsatta för stalkning.

LÄS MER: 67-åring köpte pepparsprej för att känna sig trygg – döms för vapenbrott

– Jag är glad för att Dansk folkeparti har varit med och satt saken på agendan så att vi nu kan ge särskilt utsatta extra skydd på gatorna och få vanliga människor att känna sig tryggare i sina hem, säger Danmarks justitieminister Søren Pape Poulsen, Konservative, i ett pressmeddelande enligt TV2.

I samma lagförslag vill regeringen skärpa straffen för att olovligen bära med sig pepparsprej på allmän plats.

Det Kriminalpræventive råd, som är danska motsvarigheten till Brottsförebyggande rådet, har tidigare varnat för att lagen kan få negativa konsekvenser om den blir verklighet.

– När du använder ett vapen skapar det en situation där det är större risk för att du kan bli allvarligt skadad om du inte lyckas lamslå gärningsmannen. Vi är mycket större anhängare till utbildning i konflikthantering, säger Jon Lund Elbak från Det Kriminalpræventive råd enligt TV2.

LÄS MER: Rekordmånga vapen upptäcks vid domstolarna

I Sverige omfattas pepparsprej av vapenlagen och det är olagligt att inneha utan särskilt tillstånd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset