Dansk Folkepartis utlänningsordförande Martin Henriksen har uppmanat regeringen att införa fängelsestraff för överträdelser av lagen.
Dansk Folkepartis utlänningsordförande Martin Henriksen har uppmanat regeringen att införa fängelsestraff för överträdelser av lagen.

Dansk Folkeparti vill höja straffet till fängelse för överträdelser av landets nya burka- och niqabförbud. Nu får de medhåll från danska regeringen.

Det var i förra veckan som Danmarks nya lag trädde i kraft och som innebär att det nu är olagligt att bära niqab och burka.

I fredags förra veckan dömdes en dansk kvinna till att betala 1 000 danska kronor i böter för att ha brutit mot den nya lagen.

Efter domen mot kvinnan har en algerisk/fransk man vid namn Rachid Nekkaz offentliggjort att han kommer betala de böter som döms ut för att ha brutit mot burka och niqabförbudet. Det skriver SR.

Redan år 2010 startade han en organisation som flertalet gånger betalat liknande böter för kvinnor i Belgien och Frankrike.

LÄS MER: Klart: Danmark förbjuder burka och niqab på offentlig plats

Fängelse i upp till 14 dagar

Efter händelsen i förra veckan i Danmark har den politiska debatten om förbudet mot burka och niqab tagit fart igen.

Det nationalistiska högerpartiet Dansk Folkeparti vill att överträdelser av den nya lagen ska kunna straffas med fängelse i upp till 14 dagar. I en intervju med danska Tv2 säger partiets utlänningsordförande Martin Henriksen att Rachid Nekkaz undergräver den danska lagen och vill nu även att dansk gränspolis avisar honom.

– Om någon betalar boten åt den som har fått den, så försvinner ju sanktionen och det är inte hållbart, säger han, enligt SR.

Fängelse kan bli aktuellt

Nu får partiet medhåll från den sittande regeringen i Danmark, enligt SR.

Utlännings- och integrationsordförande Marcus Knuth från regeringspartiet Venstre, har nämnligen bekräftat för den danska nyhetsbyrån Ritzau att det framöver kan bli aktuellt att titta på ett mildare typ av fängelsestraff, skriver SR.

LÄS MER: I dag förbjuds burka och niqab i Danmark – demonstranter bär plaggen ändå

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset