Det gick inte riktigt som planerat för danskarnas storvulna rymddrömmar. Den obemannade raketen Nexö 1 sköts upp i helgen – men det tog inte lång tid innan den kraschade. Arkivbild.
Det gick inte riktigt som planerat för danskarnas storvulna rymddrömmar. Den obemannade raketen Nexö 1 sköts upp i helgen – men det tog inte lång tid innan den kraschade. Arkivbild.

Det gick inte riktigt som planerat för danskarnas storvulna rymddrömmar.Den obemannade raketen Nexö 1 sköts upp i helgen – men det tog inte lång tid innan den kraschade.

Den ideella rymdprojektgruppen Copenhagen Suborbitals plan har sedan åtta år tillbaka varit att skjuta upp en raket 100 kilometer över jordens atmosfär med en människa ombord.

Raketen, som kallas Spica, ska bli 15 meter hög och runt en meter i diameter.

Den första milstolpen skulle vara att skjuta upp två mindre testraketer. Den första, knappt sex meter höga Nexö 1, var tänkt att stiga sex kilometer.

Och i lördags sköts den upp från en flotte utanför ön Bornholm, skriver SVT Nyheter. I en direktsändning via en sajt gick det att se hur raketen steg mot skyn och lyssna på Copenhagen Suborbitals egen kommentator:

– Vilken underbar syn. Det där är Nexö 1, som fungerar perfekt. Vilken upplevelse!

Men sedan gick något snett – och raketen stördök mot marken.

Det danska teamet beskrivs av rymdexperten Sven Grahn som "avancerade raketamatörer". Han har tidigare sagt att många experter även är skeptiska till idén om teamets raketmodell Spica, där passageraren ska stå rakt upp i en kapsel.

– Man brukar ligga ned. Om man står upp går blodet direkt ned till fötterna vid en acceleration och man tuppar av. Men danskarna kanske har en lösning på det, har Sven Grahn, som för tillfället ansvarar för ett sattelitprojekt på Kungliga tekniska högskolan (KTH), tidigare sagt till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset