Ett försöksprojekt med cannabis för medicinskt bruk ska inledas i Danmark. Arkivbild.
Ett försöksprojekt med cannabis för medicinskt bruk ska inledas i Danmark. Arkivbild.

Kroniskt sjuka danskar kan framöver få röka cannabis helt lagligt. Efter en bred politisk uppgörelse ska ett fyraårigt försöksprojekt dra i gång den 1 januari 2018.

Tanken är i första hand att vissa patienter med cancer, ms, kronisk smärta eller ryggmärgsskador ska kunna bli ordinerade cannabis, meddelar det danska hälsodepartementet. Omkring 500 patienter väntas ingå i det fyraåriga försöksprojektet, som bygger på en partiöverskridande överenskommelse.

Målet är att patienter som i dag använder illegala ämnen framöver ska kunna behandlas lagligt och under kontrollerade former.

En rad frågetecken behöver dock rätas ut innan försöket drar i gång – inte minst hur den medicinska cannabisen ska köpas in. För de danska bönderna är svaret självklart: danskt cannabis till danska sjuka.

"Vi måste en gång för alla få alla möjligheter och risker analyserade, så vi kan ta reda på om vi i Danmark ska ha en cannabisindustri, som vi känner den från exempelvis Kanada, Israel och USA", säger Lars Hvidfeldt, vice ordförande för organisationen Landbrug & Fødevarer.

Hur som helst finns ingen anledning att importera cannabis när den går att odla på hemmaplan, anser Hvidfeldt.

"Det är enda sättet att säkra tillräckliga mängder cannabis med den rätta kvaliteten", säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset