Nina Kraviz.
Nina Kraviz.

Metro Musics krönikör, dj:n Clea Herlöfsson, undrar när bubblan spricker.

En ny typ av festivalaffisch har börjat fylla Stockholms offentliga utrymmen inför sommaren. Rockfestivalerna samsas nu med planscher med namn såsom Helena Hauff och Ricardo Villalobos – vad som brukar klassas som house och techno från undergroundscenen. För några år sedan var sådana event förbehållna nattklubbar, men allt eftersom intresset har ökat har festivalerna blivit fler och större. Faktum är att den globala dansmusikindustrin nästan har dubblat sin årliga omsättning på fem år – från 4 miljarder dollar 2011 till 7,1 miljarder 2016 enligt en rapport från International Music Summit.

LÄS MER: Därför är Beyonce en halvgud

Dj:ns ersättning har stigit snabbare än inflationen vilket leder till att nattklubbars intäkter från biljetterna inte räcker till för att betala gagerna. Klubbarrangörer står handfallna när de inte kan betala och dj:s väljer enbart de större festivalspelningarna. När gagerna trissas upp gör festivalbiljettens pris också det. Man vill veta vad man får. Något techno-djn Nina Kravitz fick erfara vid sin spelning i Melbourne i höstas för 4000 pers. Hon spelade en låt med ett kort drum n bass-parti och folk blev så upprörda att de krävde pengarna tillbaka av arrangörerna. De ville ha techno och inget annat.

En dj:s jobb har historiskt sett varit att ta publiken på en musikalisk resa och presentera nya låtar, men eftersom scenen har blivit större har folk förväntningar på vilken resa de vill bli tagna på. Detta har tvingat underground-dj:n att bli konformist.

Dansmusikens undergroundscen befinner sig inte under jord längre, utan på marknadsdrivna korporatistiska event där möjlighet till vinst och hög omsättning står i centrum. Internet har gjort musiken mer tillgänglig och publiken mer kräsen. Frågan är när bubblan spricker. Tills dess får jag väl som anhängare av scenen roas över besöket på mitt lokala konditori häromdagen, där jag fick avnjuta en kanelbulle till tonerna av techno i högtalarna.

LÄS MER: Går i fronten för nya musikvågen

Här är Cleas låtlista just nu: 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset