12-årige Dante har varit försvunnen sedan i tisdags.
12-årige Dante har varit försvunnen sedan i tisdags.

Poliser, militärer, personal från Kustbevakning, frivilliga från Missing people och andra letar efter försvunne Dante, 12. ”Det är ett väldigt stort engagemang. Falkenbergarna går man ur huse”, säger Ulla Brehm vid polisen. Nu söker dykare efter pojken i ån Ätran.

12-årige Dante, som har Downs syndrom, försvann på tisdagseftermiddagen efter att ha gått ut med familjens hund. Efter en stund kom hunden tillbaka ensam till familjen i Tröingeberg i Falkenberg.

Ett område vid ån Ätran, cirka en kilometer från Dantes bostad, spärrades av. På båtar har polisen dykare och hundar. Även Kustbevakningen är ute i området.

– När man är i vattnet och genomsöker spärras aktuella områden i närheten av. Sökandet görs med grodmän i vattnet och med hundar som sitter längst fram i fören ombord, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

LÄS MER: Massivt sökpådrag efter 12-årige Dante – utreds som människorov

Polisen analyserar fynd

I sökandet används polisbilar, polishundar, polishästar och polishelikopter. Dessutom har militär och personer från organisationen Missing people deltagit.

– Det är polisrytteriet från region Väst och region Syd som deltar i sökinsatsen. Minst 50 poliser i olika sammanhang är där. Det är en stor polisiär närvaro i samverkan med andra som Försvarsmakten, Kustbevakningen, Missing people och andra frivilliga, säger Hans Lippens.

Flera fynd har gjorts som ska analyseras för att se om det finns något samband med Dante.

– Det görs massor med fynd. Det är folk som har slängt saker i naturen och de fynden analyseras för att se om vi kan knyta något till den försvunna pojken. Det finns inga sådana uppgifter om det ännu, säger Hans Lippens.

LÄS MER: Colombianska VM-hunden Leela försvunnen – stort sökpådrag

Har vädjat till allmänheten

Sökandet är indelat enligt en särskild strategi. Områden delas in efter samtal med anhöriga, vänner och bekanta och hur personer rör sig.

– De olika områdena prioriteras och genomsöks först i regel med hundpatrull, sen polisiärt sök från luften och marken, sen låter man militären gå, sen Missing people. Man genomsöker varje område flera gånger, säger Hans Lippens.

Polisen har vädjat till allmänheten om hjälp i sökandet.

– Vår utgångspunkt är att finna honom vid liv. Men tiden är inte vår bästa faktor, säger Hans Lippens.

LÄS MER: Utländska turister hittade i fjällen efter sökinsats

Polisen: Kan inte utesluta brott

Polisen rubricerar försvinnandet som människorov, vilket gör att polisen kan arbeta bredare och göra avspärrningar samt tekniska undersökningar.

– Vi jobbar utifrån alla möjliga hypoteser men vi har ingen särskild inrikting. Vi får jobba brett helt enkelt. Vi kan inte utesluta att det skett ett brott. Men det finns inget som indikerar att det är så, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Polisens har tidigare uppgett att Dante var klädd i klarblå jacka med luva och svarta skor med reflex när han försvann. Han har blont hår som går till öronen och är cirka 140 centimeter lång med smal kroppsbyggnad.

LÄS MER: 11-åriga Ebba Åkerlunds grav vandaliserad – polisen utreder ett tiotal fall

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset