Dante nekades försäkring vid flera tillfällen, enligt mamman. Men till slut lyckades de hitta en lösning.
Dante nekades försäkring vid flera tillfällen, enligt mamman. Men till slut lyckades de hitta en lösning.

Dante, My och Nore har en sak gemensamt. De är alla barn som föddes väldigt tidigt – och som ratades av försäkringsbolagen. Varje år föds tusentals barn som nekas försäkring.

I januari förra året föddes Dante. Det var en tidig födsel och han vägde bara 567 gram. Den första tiden var tuff: hjärnblödning, hjärtoperation och ögonoperation.

– Han hade en jobbig tid på sjukhuset, säger mamman Anna Rankvist Fridbjarnarson, 32.

Dante blev utskriven några månader efter födseln.

– Han återhämtade sig från allt. Han följde sin kurva tillväxtmässigt, han rörde sig som han skulle. Det enda menet var att han fått glasögon.

LÄS MER: My vägde 512 gram när hon föddes: Nekades försäkring 

Men när de ville teckna en barnförsäkring tog det stopp.

– Vi tänkte att det skulle gå eftersom det inte var några fel på honom. Vi fick avslag ändå, säger Anna.

Sedan 2006 har försäkringsbolagen en plikt att göra en individuell bedömning vid en ansökan. Något som de brister i, tycker Anna Rankvist Fridbjarnarson.

– De var så uppenbara, de försökte inte ens låtsas som att han hade fått någon individuell prövning. De hänvisade bara till födelsevikt och födelsevecka. Han kommer ju alltid vara född i vecka 24, hans födelsevikt kommer alltid vara 567 gram. Det är ingenting vi kan ändra på.

Samtidigt kan hon på sätt och vis förstå försäkringsbolagen.

– Våra barn har väl större risk för komplikationer senare och de vill ju inte betala ut pengar. Det är enkel logik, jag förstår det. Men det känns ändå som en smäll på käften. Ska han få betala för det här hela livet?

Dante nekades försäkring vid flera tillfällen, enligt Anna Rankvist Fridbjarnarson. Men till slut lyckades de hitta en lösning och Dante har i dag en försäkring.

– Om man går via facket kräver de ingen hälsoundersökning. Jag är lärare och med i lärarförsäkringar, vi lyckades på den vägen. Det hade aldrig gått om vi gick den vanliga vägen. Så gör många, det finns inget annat val.

LÄS MER: Hon kämpade för att få försäkra lilla Nore: Vi fick tvärnej 

Karl Rombo, ordförande Svenska prematurförbundet, anser att försäkringsbolagen har en del att jobba med.

– Försäkringsbolagen gör hårda bedömningar. Det är viktigt att de är medicinskt relevanta. Nu diskvalificerar man ju för väldigt mycket saker som i praktiken inte kommer spela någon roll.

Han menar att det måste vara tydligt för de som har sökt varför de inte fått någon försäkring, något som dels skulle göra det enklare att överklaga men också göra det tydligt att barnen har fått en korrekt bedömning så att föräldrarna kan känna sig trygga och lugna med beslutet.

– Jag tror att det har blivit bättre sedan 2006, men det är från en väldigt låg nivå.

LÄS MER: Utredning visar: Försäkringsbolagen bryter mot lagen 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa