Nästan sju av tio barn i åldrarna 6-17 år spelar datorspel regelbundet.
Nästan sju av tio barn i åldrarna 6-17 år spelar datorspel regelbundet.

En majoritet av barn som spelar datorspel, 88 procent, trivs med livet. Det är mer än de barn som inte spelar datorspel, visar en undersökning från Com Hem och Sifo. 

Nästan sju av tio barn i åldrarna 6-17 år spelar datorspel regelbundet och i genomsnitt knappt tio timmar i veckan. Det visar undersökningen som Com Hem och Sifo presenterar.

Medan pojkar spelar i genomsnitt tolv timmar tillbringar flickor i genomsnitt sju timmar i veckan med att spela datorspel. Det finns dock många som spelar betydligt oftare än så. Var tredje tonårspojke spelar 16 timmar i veckan eller mer.

Samtidigt tycker varannan förälder att datorspel tar för mycket av barnens tid och nästan sju av tio anser att det är negativt för hälsan. Var fjärde förälder till barn som spelar tio timmar eller mer i veckan upplever dessutom att barnens skolarbetet påverkas negativt.

LÄS MER: ”Test: Så bra är Playstation 4 Pro”

Studien visar dock att så länge barnen spelar datorspel måttligt finns det inget som pekar på att spelandet får negativa konsekvenser för vare sig skolarbetet, barnens fysiska aktivitet, deras sociala förmåga eller deras generella livskvalitet. Samtidigt uppger 78 procent av barnen som inte spelar datorspel att de trivs med livet. Siffran är högre för de som spelar datorspel, där 88 procent av barnen menar att de trivs med livet. Barn som spelar datorspel upplever också att de har lättare att få kompisar.

Däremot kan för mycket datorspelade få negativa konsekvenser. När barn spelar mer än tio timmar i veckan upplever de en allmänt sämre livskvalitet, de bryr sig mindre om skolan och visar sämre skolresultat, har inte lika lätt för att få kompisar och en större andel rör inte på sig tillräckligt mycket.

Undersökningen av Com Hem och Sifo genomfördes online med sammanlagt 1293 barnhushåll i Sverige.

LÄS MER: ”Här är de klassiska Nintendo-spelen vi aldrig glömmer”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om dataspel Dator