Världshälsoorganisationen skriver in datorspelsberoende i sin förklaring över sjukdomar.
Världshälsoorganisationen skriver in datorspelsberoende i sin förklaring över sjukdomar.

I och med publiceringen av Världshälsoorganisationens nya upplaga av International Classification of Diseases klassificeras datorspelsberoende som en sjukdom.

Världshälsoorganisationen, WHO, kommer i den elfte upplaga av International Classification of Diseases inkludera datorspelsberoende, skriver bland andra BBC.

Enligt BBC innehåller dokumentet riktlinjer för vad som ska betraktas som abnormalt spelande. För att en diagnos ska kunna ställas krävs en bevisperiod på åtminstone 12 månader, en period som kan förkortas om ”symtomen är svåra”. Symtomen är bland andra försämrad kontroll över spelandet, ökad prioritering av spelandet och fortsatt ökat spelande trots negativa konsekvenser.

LÄS MER: Sjukhus öppnar mottagning för datorspelsberoende

Flera länder har redan erkänt datorspelsberoende eller internetberoende som ett hälsoproblem. Fram till nu har det däremot inte funnits några allmänna riktlinjer för att klassificera beroendet som en sjukdom. Något som psykiatriberedningens ordförande i Västra Götaland, Monica Selin (KD), även påpekade när det i december blev klart att Sahlgrenska ska öppna en mottagningen för datorspelsberoende.

– Det finns ju ingen diagnos för att kunna benämna det som en sjukdom. Men det är ett så stort problem som innebär ett stort personligt lidande för många att det krävs en specialiserad vård, sade Monica Selin då till SVT.

LÄS MER: 9 saker att se fram emot inom esporten nästa år

I och med Världshälsoorganisationens uppdaterade ICD kommer detta alltså sannolikt att ändras.

En studie gjord av Universitetet i Oxford, som BBC hänvisar till, slår dock fast att unga generellt klarar att balansera sin digitala närvaro med sitt dagliga liv bra.

LÄS MER: HeatoN: Här är årets toppar och floppar i esporten

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset