Rysslands Pavel Datsiuk hade velat träffa förre lagkamraten Henrik Zetterberg i Toronto. Arkivbild.
Rysslands Pavel Datsiuk hade velat träffa förre lagkamraten Henrik Zetterberg i Toronto. Arkivbild.

Tre Kronor utan Henrik Zetterberg?Tråkigt på ett personligt plan för ryske stjärnan Pavel Datsiuk – men kanske bra för Ryssland.– Det är ett stort avbräck för det svenska laget, säger den 38-årige trollgubben.

Pavel Datsiuk hade sett fram emot att få träffa Henrik Zetterberg i Toronto.

Efter 14 säsonger i Detroit Red Wings bestämde ju sig den ryske eleganten för att flytta hem igen i somras.

Men det blev ingen återträff då Zetterberg tvingades tacka nej till World Cup på grund av knäproblem. Ett stort minus för Tre Kronor inför nationernas premiärmöte på söndag, menar Datsiuk:

– Han är riktigt bra, rutinerad och en stor ledartyp, säger ryssen.

Missarna glömda

Ryssland har misslyckats i de två senaste OS-turneringarna och åkte ut i kvartsfinal både i Vancouver 2010 och på hemmaplan i Sotji 2014. Trots alla stjärnor.

Att få lyckas i World Cup skulle åtminstone vara plåster på såren.

– Det där är glömt, nu tittar vi bara framåt, säger Datsiuk om OS-smällarna.

Jobbig skridskoåkning

Flytten hem till KHL och SKA S:t Petersburg har inneburit att Pavel Datsiuk kommer till World Cup bättre förberedd än sina NHL-kollegor. KHL-säsongen startade redan den 22 augusti, medan spelarna som tillhör NHL-lag inte körde i gång på allvar förrän World Cup-lagens träningsläger startade.

– Jo, så är det. Samtidigt är det ju en lagsport och det gäller att spela ihop sig som ett lag. Jag tycker det sett bättre och bättre ut för varje match, säger Datsiuk som senast mot Kanada spelade center i förstakedjan med Alexander Ovetjkin och Nikita Kutjerov bredvid sig.

Ryssland har förlorat två av sina tre träningsmatcher, men båda kom efter extratid, straffar mot Tjeckien och förlängning mot Kanada.

Datsiuk har visat bra form i KHL-comebacken med sju poäng, fyra mål och tre assist på sex matcher.

– Det är kul att vara hemma igen och spela inför ens vänner. Men det har varit en omställning. Det blir väldigt mycket skridskoåkning på stor rink, det tycker jag inte om.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset