Om en statsministerkandidat röstas ner fyra gånger blir det extraval i Sverige. Nu har Valmyndigheten meddelat om när det i så fall kommer att äga rum.

Under torsdagen informerade valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist talmannen Andreas Norlén om vilket datum som skulle passa bäst för ett eventuellt nyval.

Enligt myndigheten är kortast möjliga förberedelsetid två och en halv månad – efter att en eventuell fjärde statsministeromröstning har genomförts.

LÄS MER: Så förbereder talmannen Sverige för extraval

Därför rekommenderar Valmyndigheten att nyvalet i så fall hålls söndagen den 7 april.

Kostnaden beräknas bli 346 miljoner kronor. Där ingår inte partiernas utgifter för valkampanjer.

Inte sammanblandas med EU-valet

Grundlagen säger att ett extraval ska hållas inom tre månader efter att riksdagen röstat ner talmannens fjärde förslag till ny statsminister.

Enligt tidsplanen kommer en tredje statsministeromröstning att hållas den 16 januari, och en eventuell fjärde omröstning den 23 januari.

LÄS MER: Annie Lööf, du måste ta ansvar

Skälet till att inte vänta tre månader är att man ser stora risker att ha röstningen till Europaparlamentsvalet i gång samtidigt som röstningen till extravalet, menar Anna Nyqvist på Valmyndigheten.

– För att minimera riskerna för sammanblandning så ska röstningen till extravalet vara avslutat innan röstningen till Europaparlamentet börjar, säger hon till TT.

Valet till EU-parlamentet kommer att hållas den 26 maj.

Datum att hålla koll på

14 januari: Talmannen lägger fram ett förslag om statsminister för riksdagen.

16 januari: En första statsministeromröstning hålls onsdagen 16 januari. Den partiledardebatt som skulle hållas då flyttas till 30 januari.

23 januari: Om inte en statsminister kan väljas 16 januari hålls den fjärde och sista statsministeromröstningen 23 januari. Om inte en statsminister kan väljas då heller väntar extraval.

7 april: Ett eventuellt extraval hålls.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om val2018